Kurioosum: rasestusid esimesed kaks menopausis naist

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus
Rasedus Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images

Esimest korda suudeti viljastada kaks menopausis naist, sealjuures nende endi munarakkudega, vahendab New Scientist.

«Ma olin kõik lootused rasedaks jääda juba maha matnud. See on ime,» ütles kuuendat kuud rase naine ajakirjale New Scientist.

Ta jäi rasedaks tänu uuele meetodile, millest ka Postimees mullu suvel kirjutas. Lihtsustatult öeldes töötab meetod nii, et naiste verd tsentrifuugitakse, et sealt koe ja veresoonte kasvu soodustavad molekulid eraldada. Seejärel süstitakse need naiste munasarjadesse ning seni on uuringud näidanud, et nii võib naiste menstruatsioon uuesti pihta hakata – isegi viis aastat pärast viimast menstruatsiooni.  

Ehkki tehnoloogia annab lootust menopausis naistele emaks saada, püstitab see ka eetilisi küsimusi, kas ja missugune peaks olema emaks saamise vanuse ülempiir? Igal juhul pole aga kunagi olnud nii palju 40-aastaselt ja vanemalt emaks saanud naisi kui praegu. Samal ajal tähendab see aga, et üha enam naisi lükkab rasedust edasi ning rasestumine ise on keerulisem. Tänu uutele meetoditele võikski see tulevikus lihtsam olla.

Loe pikemalt New Scientisti artiklist.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles