Uuring: selfide tegemine kahjustab su armuelu

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Viimaste aastate jooksul on erinevad uuringud tõestanud, et selvefotode tegemine pole lihtsalt kahjutu ajaveetmisviis, vaid võib mõjuda kahjulikult sinu vaimsele tervisele ja mõjutada negatiivselt ka selfide vaatajaid. Värskeim uuring aga viitab, et lisaks kõigele muule võivad selfid kahjustada ka su armuelu.

Livestrong vahendab ajakirjas Telematics and Informatics ilmunud uuringut, milles leiti, et «endlid» mõjutavad romantilisi suhteid negatiivselt peamiselt kahel viisil. Esiteks põhjustavad liigne enda presenteerimine ja piltide alla jäetavad kommentaarid suhetes armukadedust. Teiseks aga erineb selfide kaudu esitatav minapilt suuresti sellest inimesest, kes tegelikult ollakse.

Need faktorid võivad panna inimese arvama, et tema suhe on vähem kui see tegelikult on. Teisisõnu: kiidusõnad, mida ideaalsed selvefotod kaasa toovad, tekitavad inimeses valemulje, et ta on tahetud ja ihaldatud ning nagu oleks tal rohkem romantilisi valikuid, kui tal tegelikult on. See omakorda tekitab rahulolematust praeguse partneriga ning teisalt võib seesama partner hakata mõtisklema, milline on selfide postitaja tegelik motivatsioon – otsib ta ehk uut armukest?

Uuringuga leiti ka, et mida rohkem selfisid inimene postitab, seda rohkem püüab ta endast avalikkuse jaoks idealiseeritud pilti luua. See kõik tuletab meile meelde vana tuntud tõde: võti peitub mõõdukuses, olgu selleks siis dieet või sotsiaalmeedia. Selvefotodega üle piiri minemine mõjutab kahjulikult nii sind kui sinu suhet, kuid pole midagi halba selles, kui sa vahepeal objektiivi enda poole pöörad ja vahva foto klõpsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles