Rasedatel põhjustab enim depressiooni hoolimatu partner

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuring toob murettekitavaid teateid tulevaste emade kohta – eriti nende, kes rasestusid juhuslikult või lootsid lapse saamisega suhet päästa. Nimelt selgus, et naise mure ebakindla tulevase isa pärast võib olla kahjulik nii ema psüühikale kui üsas kasvava lapse tervisele.

Raseduskriis viitab last kandva naise depressioonile, mis pole võrreldav muserdusega enda kasvava kehakaalu üle, vahendas Time. Sellist masendust seostatakse enneaegse sünnituse, imiku madala kehakaalu ja mitmete lapse haigustega, kui ta vanemaks saab.

Antud uuringu järgi mõjutab tulevase ema masendust kõige rohkem mure enda paarisuhte pärast. Järeldused põhinevad küsimustikel, millele vastas üle poolesaja tuhande norralasest raseda naise. Lisaks seostati ema meeleolulangust tööprobleemide, haiguste ja alkoholismiga.

Kõige enam soodustas ema depressiooni aga see, kui partner naist ei toetanud. Samas rasedad, kes tundsid lapse isa toetust, tulid rasedusega seotud stressoritega kõige edukamalt toime. Kuid hea uudis on see, et vanemas eas emad kohanesid veidi paremini kõigi elumuutustega, mis rasedusega kaasnesid.

Lisaks leidsid Columbia ülikooli uurijad, et kui naistel paluti teha mõttetööd nõudvaid keerulisi ülesandeid, siis oli depressioonis naiste loodete puhul näha stressi märke. Normaalses meeleolus naiste sündimata lastel selliseid märke ei tuvastatud, kuigi emad pidid täpselt sama asja tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles