Viis lihtsat sammu, kuidas panna tülile punkt

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui sa oled suhtes, siis sa tead, et tülid võivad alguse saada kõige väiksematest asjadest. Olgugi et kellelegi ei meeldi tülitseda ja me saame mõistusega aru, et väikeste ega suurte asjade pärast ei maksagi krõbedaid sõnu vahetada, siis seda on palju lihtsam öelda kui teha. 

PureWow palus suhteeksperdil öelda, kuidas saaks tüli kiirelt ja valutult lõpetada.

  1. Hingake sügavalt sisse ja välja. Parim asi rahulikult hingata, kui sa tunned, et sa hakkad üle keha pingesse minema. Niimoodi sügavalt sisse ja välja hingates liigub hapnik ajju sa suudad teha selgemaid ja paremaid otsuseid.
  2. Andke üksteisele aega ja ruumi, et pinge saaks hajuda. Võtke aeg maha. See annab teile võimaluse rahuneda, asja üle järele mõelda ja tulla tagasi selgema pea ja klaarimate mõtetega. Kui te tunnete, et ei taha õhtul enam tüli lahendada, siis magage öö ära ja enamasti tahetakse hommikul uuelt leheküljelt alustada.
  3. Kuula, mida su partner sulle ütleb. Ilmselgelt tahavad mõlemad osapooled oma seisukohast rääkida, aga ülioluline on vahepeal mikrofon oma kaaslase anda. Proovi tõesti keskenduda selle, mida ta ütleb, sest siis sa saad aru tema seisukohast. Nii tunneb ka tema, et teda mõistetakse, ta rahuneb ja kuulab sind ka. See ei tähenda, et sa peaksid oma tunded unustama, aga see tuletab su kaaslasele meelde, et sa armastad ja austad teda.
  4.  Räägi sellest, kuidas sa ennast tema tegude pärast tunned. Inimesed tahavad, et nad saaksid kindlad juhtnöörid, kuidas olukorda parandada ja teist inimest aidata. Kui teil on tüli majapidamisasjade üle, siis proovi öelda näiteks nii: «See oleks mulle suureks abiks, kui sa peseksid õhtuti ise nõud, sest ma jõuan töölt hilja koju ja siis ma ei peaks sellega enam tegelema.»
  5. Töötage kompromissi suunas. Isegi kõige stabiilsemas suhtes on kompromissidel oluline roll. Selle asemel et keskenduda võitmisele, proovige leida ühine osa ja jõuda kompromissini. Kui te suudate seada suhte vajadused kõrgemale oma enda vajadustest, siis saate elus kõigega hakkama. Teine võimalus on korraks aeg maha võtta ja mõelda, mis siis saab, kui te lasete sellel tülil lumepallina kasvada. Mõelge selle üle, milline on teie ühine elu, ajalugu ja millist tulevikku te tahate? Mustad nõud ei olegi ühtäkki enam nii olulised. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles