Kuidas toime tulla ülemusega, kes sinu töö eest kogu au endale võtab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas peaksid saama tunnustatud töö eest, mida sina tegid, kuid mille eest ülemus kogu au endale võttis, või peaksid asja sinnapaika jätma?

Jäta endale meelde, et sa pole tühine ning väärid tunnustust! ForbesWomani kinnitusel satub paljude teele aeg-ajalt ülemus, kes armastab mitte midagi tehes rambivalguses särada. Kui sa sellises olukorras midagi ette ei võta, siis mureneb tasapidi sinu enesekindlus ja väärtustunne.

Tegemist on aga delikaatse situatsiooniga, milles tuleb taktitundeliselt käituda – vastasel juhul võib olukord pöörduda sinu kahjuks ning jääb mulje, nagu nõuaksid üleliia kiitust ja tunnustust. Järgnevalt ongi toodud mõned näpunäited, mille järgi toimida, kui leiad ennast antud olukorrast.

  • Küsi ülemuselt ilma varasemat asjade korraldust kritiseerimata, kas sul oleks võimalik enda saavutusi mingil moel teistelegi ette näidata. Selgita, et sinu karjäär sõltub sellest, kas teised teavad, milleks suuteline oled ning et sooviksid võimalust koosolekul esitlus teha, olulise ettekande autoriks olla või konverentsil osakonda tutvustada.
  • Väldi probleemi alalhoidmist, küsides luba või andes ülemusele ülemäära kontrolli. Selmet meilida ülemusele muudatusideega memo, mille tahaksid kontoris laiali saata (ja riskida, et ta seda enda huvides ära kasutab), saada teade kohe kõigile ja teavita sellest ülemust. Kui talle sinu teguviis meeltmööda pole ja ta sulle nii ka ütleb, kasuta võimalust, et rohkem uurida, miks ei taha ta, et otsese kontakti looksid. Teiste sõnadega - ütle suurte süütute silmadega: «Ma pole kindel, et saan aru, miks see probleem on.»
  • Hoia tugevaid sidemeid enda ülemuse kolleegide ja juhtidega. Edasta neile kasulikku infot, mis võiks neid huvitada ning paku ühiskprojektide elluviimiseks lahkelt enda abi ja teenust. Just nemad peavad sinu võimetest teadma, et uute võimaluste ilmnemisel mõtleksid nad sinu peale.
  • Kui sind on kirjalikult tunnustatud, siis edasta teave enda ülemusele, et ta oleks kursis teiste hinnanguga sinu tööle. Kui kiitus tuleb suuliselt, siis küsi inimeselt, kas ta võiks enda arvamust ka sinu ülemusega jagada. Mõlemal juhul tekib ülemusel ehk võimalus õppida inimestelt, kes on tänu avaldamisega lahkemad.
  • Kui miski muu ei mõju, siis anna jalgadele valu. Elu on liiga lühike, et jääda varju ülemusele, kes ei taha või ei oska sind vääriliselt tunnustada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles