Kohtumine kookosega

  • Kookos sobib aasiapärastesse roogadesse, aga ka dessertidesse ja jookidesse.

Küps kookos.

FOTO: PantherMedia/Scanpix

Kuidas käia ümber toidumaailmas võidumarssi jätkava kookosega? Umami poe perenaine ning kaugete maade köögieksootika asjatundja Juta Raudnask tuleb soovituste ja retseptidega appi.

Tellijale

Kookosevaimustus ei näita toidumaailmas vaibumismärke, pigem vastupidi. Igiammustele Bountydele ja Raffaellodele ning eksootikaärksa hobikoka silmis juba üsna argisele kookospiimale või kookoshelvestele tuleb muudkui lisa. Kookoskoor, kookosõli, kookoskreem, kookosjahu, kookoslaastud, kookossuhkur – ja see pole veel sugugi kõik, mida mitmekülgsest loodusannist kookospalmist ning selle viljast ehk pähklist toidulauale tuleb.

Umami eksootilise toidu ja maitseainete poe perenaine Juta Raudnask võib teid hullutada veelgi pikema nimekirjaga. Kookosest tehakse majoneesi, veganivrappe ja keefirit, röstitult saab kookospähkli laastudest mõnusad tšipsid. Rääkimata sellest, et Aasia köögis kesksel kohal trooniv kookos sobib suurepäraselt maiustuste, dessertide, smuutide ning idamaiste suppide ja karride valmistamiseks.

Tagasi üles