Viis põhjust, miks väikelapsele ei ole mõistlik anda puuviljamahla

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ron Chapple/Panther Media/Scanpix

Nagu me kõik teame, tuleks lapsele pakkuda küllaldaselt köögivilju, puuvilju, lahjalt liha ja tervislikke rasvu sisaldavaid toitusid. Tihti jäävad aga soovitustest kõrvale joogid ja see on kujunenud suureks probleemiks.

Mõistagi on kõige parem jook lapsele värske vesi, kuid laps tahab ikka midagi magusat ning selleks on võimalusi küll ja veel. Poeletid on täis puuviljamahlu, limonaade, vitamiinidega rikastatud jooke, energiajooke, spordijooke ja nõnda edasi. Niivõrd suure valiku juures on raske teha tervislikke valikuid ja võrreldes energiajoogi või sinise limonaadiga tundub mahl väga hea valikuna. Tõttöelda pole ka see väikesele lapsele hea jook. 

Alla aastane laps saab rinnapiima ja kui ta hakkab saama lisatoitu, siis võib talle pakkuda ka vett. Teisel eluaastal võib lapsele vee kõrval tutvustada ka lehmapiima, kuid väheses koguses. Kindlasti ei tohiks mahla ja teisi magusaid jooke anda lapsele siis, kui ta pole veel aastanegi. Bellybelly põhjendab, miks see nii on.

  1. Mahlajoogid võivad põhjustada kaalutõusu. Puu- ja juurviljamahlad sisaldavad palju suhkrut, mis tulebki puuviljadest ja köögiviljadest. Kontsentreeritult on neis jookides seetõttu väga palju kaloreid. Kui lapsele anda pidevalt joogiks mahla, saab ta regulaarselt liiga palju kaloreid, mis paratamatult hakkab kergitama tema kaalu. 
  2. Mahlad võivad rikkuda lapse hambaid. Happelised ja magusad joogid suurendavad hambakaariese riski ja hammaste tervise seisukohalt on parim jook puhas vesi. Hambaid võib kahjustada juba enne, kui kõik piimahambad on suus. Eriti kahjulik on hammastele see, kui laps joob magusat jooki enne magama jäämist ning suhkur jääb pikaks ajaks igemete ja hammaste külge. Seda riski saab maandada, kui anda lapsele pudeli asemel juua tavalisest tassist ja pärast jooki hambad puhtaks pesta. Seda isegi siis, kui suus on vaid üks hammas.
  3. Mahlajookide joomine võib teha lapse söögi suhtes pirtsakamas. Kuna magusad joogid on nii kaloririkkad, ei ole lapsel kõht söögiajaks piisavalt tühi, et ta kõike valimatult sööks. Magusaid jooke peaks eriti piirama neil lastele, kes on juba loomult halva isuga. 
  4. Mahl võib teha lapsel kõhu lahti. Mõnel lapsel on puuviljasuhkruid raske seedida. Kuna puuviljajookides ja mahlades on suhkrut nii palju, tekitab see seedeprobleeme ja kõhulahtisust. Kui lapse kõhulahtisuse peamiseks tekitajaks on mahl, võib see pikapeale põhjustada isegi aeglast kasvu, sest kasulikud toitained lähevad regulaarset kaotsi. 
  5. Puuviljamahladel on vähene toiteväärtus. Kui on valida puuvilja ja puuviljamahla vahel, tuleks kindlasti eelistada vilja. Mahla tehakse kokkupressitud puuviljadest ja kuigi mahla sisse jääb palju kasulikke toitaineid, ei ole seal kiudaineid. Kiudained on väga vajalikud seedimisele ning südame-veresoonkonna tervisele.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles