Vabariigi aastapäeva toidulaua hitid on vürtsikilu, kartulisalat ja seapraad

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilud vabariigi 98. sünnipäeva vastuvõtulaual
Kilud vabariigi 98. sünnipäeva vastuvõtulaual Foto: Tairo Lutter / Postimees

Vabariigi aastapäeva traditsioonilise koduse pidulaua ületamatuks lemmikuks on kiluvõileivad ja kartulisalat – tervelt kolmveerandis Eesti peredes moodustavad just need toidud lahutamatu osa riigi sünnipäeva auks kaetavast lauast. Samuti on au sees seapraad ning Eesti riigi sümboolikaga maiustused.

«Uurisime, millised on Eesti peredes need toidud, milleta 24. veebruari ette ei kujutaks. Oodatult osutusid populaarseimateks kiluvõileivad ja  kartulisalat – just need toidud tõi välja tervelt 74 protsenti meie Facebooki küsitlusele vastanutest,» ütleb Maxima Eesti ostudirektor Kristina Mustonen.

Mustoneni sõnul kajastab ligi 1600 osalejaga küsitluse tulemusi ka kaupluste müügistatistika. Juba praegu on näiteks vürtsikilude müük kuu esimese poolega võrreldes kasvanud 45 protsenti. Samuti on märgatavalt kasvanud kartulisalati ostmine.

«Täiendavalt tõid Eesti inimesed traditsioonilise aastapäevalaua roana välja seaprae, rosolje ja erinevad pidulikud juustutordid,» lausus Kristina Mustonen. «Magustoitudest eelistatakse kooke ja torte, aga ka nime või sümboolikaga Eestiga seostatavad kommid, mille müük on kasvanud nädala-paari taguse ajaga koguni seitse korda.»

Veel toovad inimesed pidulaua lemmiktoodetena välja kamavahtu, puuvilju ja erinevaid suupisteid ning pidulikest jookidest Vana Tallinna likööri ja šampust. 

«Ostukorvis annab aastapäeva eel tooni üleüldiselt eestimaisus ning oleme seetõttu saabuva pika nädalavahetuse eel paljudele toodetele lisanud ka vastava «Eesti toidu kuu» märgise,» lisas Kristina Mustonen.

Kõige aktiivsem pidupäevatoitude ostmise aeg on Maxima Eesti ostudirektori sõnul nii 23. veebruari õhtu kui ka 24. veebruari ennelõunal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles