Toidud, mis beebi menüüsse ei sobi

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Scanpix

Alla aastase lapse menüü peab olema mitmekülgne, kuid samal ajal on terve nimekiri toite või aineid, mida see sisaldada ei tohiks. Et värskel lapsevanemal oleks kergem selles maailmas orienteeruda, tegi Emmede Klubi ülevaate beebile keelatud ja ettevaatlikkust nõudvatest toiduainetest.

Alla üheaastase lapse söögi sisse ei sobi lisada soola, sest see koormab neere, võib põhjustada organismis veepuudust, hilisemas eas ka kõrget vererõhku ja luua ebatervisliku toitumisharjumise terveks eluks. Ettevaatlik tuleb olla ka soolaste valmistoodete pakkumisel, näiteks võib mõni juust või vorst päris palju soola sisaldada. 

Peet, redis, Hiina kapsas, spinat ja kõiksugused muud lehtsalatilised sisaldavad alla kuuekuuse lapse jaoks liiga palju nitraate. Ettevaatlik võiks nende toitude pakkumisel olla kuni esimese eluaasta lõpuni. Nitraadid muutuvad inimese organismis nitrititeks, mis võivad verest raua endaga sidumise tõttu häirida organismi hapnikuvarustust. Kuna beebi on pisike, juhtub see temaga palju väiksema nitraadikoguse puhul kui täiskasvanuga. 

Mesi võib sisaldada rasket haigust botulismi tekitavat bakterit, mida suurema lapse ja täiskasvanu seedesüsteem suudavad, aga imiku seedesüsteem ei suuda veel lõhustada. 

Lisaaineid sisaldavad toidud pole teab mis head täiskasvanulegi, kummatigi siis titale. Kui valmistad beebi toidu ise või pakud talle poes müüdavaid spetsiaalseid beebitoite, siis saad olla kindel, et söök ei sisalda maitsetugevdajad, lõhna- ja värvained, säilitusained jms.

Enne purihammaste lõikumist ei sobi anda lapsele toidutükke, mida ta ei saa igemetega purustada, kuid mis võivad kurkutõmbamise korral sulgeda hingamisteed. Mingil juhul ei sobi beebile kätte anda näiteks terveid viinamarju või kirsstomateid.

Beebile ei sobi tee, mis sisaldab kofeiini (nt roheline tee, must tee). 

Loe Emmede Klubist edasi, milliseid toitusid võib küll beebile anda, kuid väheses koguses ja ettevaatusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles