Etiketiõpetaja nõuanded, kuidas presidendi vastuvõtul riietuda, istuda ja astuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, 24.02.2017
Eesti Vabariigi 99 aastapäev. 
Pildil president Kersti kaljulaid ja Georgi-Rene Maksimovski.
Tallinn, 24.02.2017 Eesti Vabariigi 99 aastapäev. Pildil president Kersti kaljulaid ja Georgi-Rene Maksimovski. Foto: Erlend Staub / Erlend Staub / Scanpix Baltics

Eesti vabariigi aastapäevale pühendatud presidendi vastuvõtt on ülipidulik ja kõrgel tasemel sündmus, mis algab kontserdi ja kätlemistseremooniaga ning lõpeb balliga. Seda tuleb tähistada väärikalt. Etiketikoolitaja Erika Kolbakov Etiketisalongist jagab lahkelt soovitusi, mida pidada silmas nii riietuse komplekteerimisel kui vastvõtul presidenti käteldes, suupisteid süües ja tantsides. 

On suur tunnustus ja kompliment olla kutsutute seas ja seega peame kutsesse ka lugupidavalt suhtuma. Igal peol ja üritusel olenemata selle ametlikkusest peame arvestama etiketireeglitega, olgu selleks siis ametlik vastuvõtt või kodune sünnipäevapidu.

Väga luksuslik ja kallis kleit ei täida oma funktsiooni, kui puuduvad kombed ja naiselik liikumine.

Vabariigi aastapäevale pühendatud presidendi vastuvõtu riietuskoodiks on white tie ehk siis tegu on frakivastuvõtuga, mis on väga kindlate nõudmistega, et luua terviklik väljanägemine. Tegu on kõige formaalsema riietuskoodiga üldse, mis on ette nähtud ka kuninglikeks ja diplomaatilisteks üritusteks.

Meie riietus väljendab meie suhtumist ja lugupidamist üritusse, kus viibime ja seega tuleb ka vastavaid nõudeid järgida. Siin ei ole kohta moeröögatustele või ülepakutud originaalsusele ja vulgaarsusele. Need jäägu Hollywoodi staaride pärusmaaks, kus kehtivad hoopis teised reeglid. Fraki vastuvõtt eeldab elegantsust ja väljapeetust. Seda nii riietuses, käitumises kui ka liikumises. Tahaks rõhutada, et väga luksuslik ja kallis kleit ei täida oma funktsiooni, kui puuduvad kombed ja naiselik liikumine. Naised peavad teadma, et selline riietus eeldab neilt daamilikku käitumist ja mehed peavad suutma olla galantsed härrasmehed.

Riietus

Mehed kannavad frakki. Fraki võib asendada tumeda ülikonnaga, mis on mõistlik valik neile, kellel frakk kapis puudub või siis puudub selle väljakandmisoskus. Fraki kandmine eeldab väga head istuvust ja enesekindlust. Fraki võib asendada ka rahvarõivastega, aga sel juhul peavad seda tegema mõlemad, nii naine kui ka mees.

Frakivastuvõtul ei ole kohta smokingul ega mustal kikilipsul. Musta lipsu ei sobi sel üritusel kanda ka tumeda ülikonnaga. Samuti ei sobi tumedad ja musta värvi triiksärgid.

Frakk koosneb valgest käsitsi seotud kikilipsust (mitte valmis rosett), musta värvi ja pika, põlveni ulatuva tagaosaga frakikuuest, kahe lampassiga musta värvi frakipükstest, tiibkrae ja topeltmansettidega (Prantsuse mansett) ja koos mansetinööpidega triiksärgist, valgest vestist. Sokid musta värvi (siidist) ja pika säärega. Meeste kingad peavad olema mustast lakknahast. Kõige parem valik on Oxford-tüüpi king.

Frakk lubab kanda teenetemärke kandja vasakul revääril. Kui need puuduvad, siis kantakse valget rinnarätikut. Fraki juurde ei kanta kunagi käekella. Ka selle reegli vastu on eksimusi näha olnud.

Kõige levinum viga meestel on, et fraki valge vest on liiga pikk ja paistab kuue alt välja. Frakipüksid peavad olema nii kõrge lõikega, et lühike vest püksivärvli ära kataks, aga samas kuue alt välja ei paistaks. Püksirihma ei kanta! Vajadusel võib alternatiivina pükste ülevalhoidmiseks kasutada trakse. Väga tähtis on pükste õige istuvus, et need korrektselt jalas püsiksid. Püksisääred peaksid langema kenasti kinga kannale ning hea tulemuse saavutamiseks tuleb olla ettevaatlik, et need ei oleks pikemad ega lühemad. Vale püksipikkust on ikka ja jälle näha olnud.

Valge kikilipsu kandmine tavalise ülikonnaga ei tee seda frakiks. Riietuskood on küll white tie, kuid selleks ei piisa lihtsalt valgest kikilipsust. Tumeda ülikonna juures kantakse klassikalist siidlipsu.

Kui mees valib klassikalise tumeda ülikonna, siis peab ta jälgima, et üherealise pintsaku ülemine nööp oleks suletud ja alumine nööp oleks avatud (kahe nööbi korral). Kolme pintsakunööbi korral on suletud ainult keskmine nööp või kaks ülemist. Istumisel tuleb kõik nööbid avada. Seda eksimust on olnud ka meie vastuvõtu üritusel näha, et ikka kiputakse kõiki pintsakunööpe sulgema.

Ülikonna juures tuleb lisaks silmas pidada, et triiksärgi ja pintsaku varruka suhe peab olema õigesti paigas. Särgi varrukas peab olema pintsaku varruka alt nähtav, kuid ei tohiks sealt välja paista rohkem kui lubatud. Frakisärgi puhul töötab paremini, kui särgikäis pintsaku käise alt tavapärasest natuke rohkem välja paistab, kuna üldiselt on frakisärgikrae ka suurem. See aitab hoida visuaalset tasakaalu.

Tumeda õhtuülikonna juurde valitavad kingad peavad meestel olema klassikalised nööritavad (Oxford või Derby tüüpi) ja nahktallaga.

Õhtuülikonna juures on nõutud pealisrõivas ja tänaval õhturiietuses ei jalutata. Fraki korral peaks selleks olema must mantel, valge sall ja valged sõrmkindad.

Naised kannavad suurt õhtukleiti ehk galakleiti, mis valmistatud luksuslikust materjalist. Ja see peab ulatuma maani, mitte pahkluuni. Suur õhtukleit lubab paljastada dekolteed, õlgu või selga, aga paljastused sobivad siiski ainult neile, kellel nii vanus, kehavormid kui ka nahaolukord seda lubab. Kindlasti aga ei sobi kanda pükse ega lühikest kleiti, kleit ulatugu täiesti maani. Olen täheldanud pikki kleidilõhikuid, mis sellel üritusel siiski kohatud on.

Õhtukleit nõuab ka pealisrõivaid, milleks ei sobi igapäevane mantel või jope. Sobib elegantne õhtumantel, keep, pashmina, õiges pikkuses kasukas. Kätte sobivad sõrmkindad, mida tihti unustatakse teha ja tullakse paljakäsi. See aga ei ole korrektne.

Kui mees asendab fraki tumeda ülikonnaga, siis naine kannab ikka suurt õhtu- ehk galakleiti, mille pikkus ulatub maani.

Tihti tekitab sellise piduliku ürituse puhul küsimusi õlgade paljastamine. Kui keegi tuleb paljastatud õlgadega, siis ta ei ole tegelikult etiketti rikkunud, kuna riietuskood white tie lubab seda. Viisakusest võib näiteks kätlemise ajaks õlad kinni katta ja vastav sallike või jakike eemaldada hiljem, kui ürituse ametlikum (kätlemistseremoonia) osa on läbi saanud.

Kui kleit ulatugu maani, siis juuksed mitte. Pikad juuksed võiksid olla professionaalselt üles seatud, et need kaunist kleiti ja ehteid ära ei varjaks. Samuti ei peeta heaks tooniks seda, kui juuksed tantsu ajal lendlevad.

Ehete valik olgu maitsekas ja hinnalisest materjalist.

Pikad valged või kleidivärvi ooperikindad on lubatud, kuid tuleb silmas pidada, et need suupisteid süües eemaldataks. Kindaid eemaldatakse diskreetselt ja elegantselt, sõrm sõrme haaval. Ooperikinnaste peal ei kanta sõrmuseid, need jäägu kinda alla. Käevõru on aga lubatud kanda kinda peal. Aegu tagasi olid need staatuse ja luksuse sümboliks, kuid tänapäeval on tegu pigem võõra aksessuaariga ja see ei ole meile kohustuslik. Pealegi tasub teada, et kindaid kantakse alates 25. eluaastast, mitte enne. Kõige paremini tulevad need esile varrukateta kleitide puhul.

White tie üritusel kannab naine pidulikke kõrgeid kingi ja väikest ridiküli. Et kindla peale välja minna, siis võiksid need olla toon toonis, aga tänapäeval ei ole see enam normiks. Kõik sõltub naise stiilitajust ja maitsekusest nende kokku sobitamisel. Varasematel vastuvõttudel on olnud näha ka ülepingutatust kaaslaste riiete kokkusobitamise osas. Seda ei ole vaja nii piinlikult järgida.

Eraldi tasub ära märkida, et vahetusjalatseid ei tooda üritusele kaasa kilekotis. 

Kätlemistseremoonia

Kätlemistseremoonia on võimalus kõiki kutsutuid personaalselt kättpidi tänada ja head vabariigi aastapäeva soovida. Ka seda tehes tuleb järgida etiketti. 

Naine liigub mehe paremal käel, mehe käevangus. Esimesena kätleb see, kes on kutsutud, partner järgneb paar sammu tagapool.

Kätlemise hetkel võib tänada kutse eest, soovida head vabariigi aastapäeva või vahetada muid sobivaid sõnu. Pikalt vestlema jääda ei ole viisakas.

Kätlemine peab olema korrektne ja ilma familiaarsuseta. Seda tehes ei patsutata ega kätelda kahe käega. Ka ei tohiks liiga pikalt presidendi kätt hoidma jääda.

Suhtlemine, liikumine ja käitumine

Pärast kontserti ja kätlemistseremooniat algab seltskondlik osa ja selleks tuleb tunda seltskonnaetiketti. Millised on sobivad seltskondlikud jututeemad, kuidas liikuda, süüa ja suhelda.

Meil räägitakse aastast aastasse pigem kleitidest ja soengutest, aga mina pööraks tähelepanu kogu tervikule. Sama olulised on kehahoiakud ja liikumine, kõnd, elegantne klaasi hoidmine või sellest joomine, söömine jm. Milline on korrektne kätlemine või millised on tutvustamise reeglid seltskonnas?

Naised peavad teadma, et suure õhtukleidi kandmine eeldab ka naiselikku kõnnakut ja elegantset liikumist. Galakleidi juurde kuuluvad ka pidulikud kontsaga kingad, mis aitavad rõhutada naiselikkust ja graatsilisust. Konts teeb naisterahva figuuri ja kehahoiakuga imesid. Ilma selleta ei pääse kleit esile. Vale kõnnakuga võib kauni kleidi väärtust hoopis vähendada.

Tõeline daam teab enda väärtust, ta kiirgab enesekindlust, käib sirge seljaga ning valdab nii kõnni- kui ka kõnekunsti. Ta teab, et ta on kogu aeg «laval» ja arvestab sellega.

Kui tantsuplats on ülerahvastatud, siis tuleb hoida tantsusammud kompaktsemad ja käed endale lähemal. Unustada tuleks sellises olukorras liigsed pöörded ja keerded. Kedagi tantsu ajal kogemata müksates tuleb kindlasti viisakalt vabandada. Oma tantsupartnerit tantsuplatsil ei kritiseerita. Etikett ütleb, et teiste vigadele me seltskonnas tähelepanu ei pööra.

Kui jooke ja sööke pakutakse kandikult, siis ei sobi kelnerile järele joosta, vaid tuleb oodata kuni neid pakutakse või tuleb seista vastavas järjekorras.

Joogikaasi on soovitav hoida ringi liikudes vasakus käes, et parem käsi oleks kätlemiseks vaba. Šampanja- ja veiniklaasi hoitakse kinni klaasijalast. Selline hoidmine aitab säilitada joogi õiget temperatuuri, on elegantsem ega tekita koledaid sõrmejälgi. Kasutatud klaas tuleb asetada vastavale kandikule või lauale. Samuti ei peaks klaasi tilgatumaks jooma! Kena komme on veidi jooki klaasi põhja alles jätta. 

Söömisel on halb komme panna suupiste otse kandikult suhu – võimaluse korral see tuleks enne asetada vastavale taldrikule või salvrätile, ka süüa ikka suupiste suupiste haaval. Ei sobi kuhjata taldrikut või salvrätti suupistetest täis.

Meeles tuleb pidada ka põhitõde – ära söö, joo ja räägi ühel ja samal ajal. Ära joo ega söö üle. Ära jäta endast näljase muljet isegi siis, kui sa seda oled.

Kokkuvõtteks

Kui tähelepanu on pigem sinu riietusel, mitte sinul endal, siis on midagi viltu. Pea meeles, et me peame elama oma valikute tagajärgedega.

Väga tähtis on teada, mis riietusega sind teatud üritusele oodatakse. Kogu välimuses peab valitsema kooskõla ja tasakaal. Seejuures ei olegi oluline, kellel on kõige kallim kleit või kasukas. Õige rõivavalik vastavalt kutsel märgitule annab võimaluse ennast hästi ja enesekindlalt tunda ning üritust nautida. Vale riietus tõmbab liigset tähelepanu ja see ei ole etiketti tundvale inimesele kohane. Tahaks veel rõhutada, et igaüks teeb valiku oma parima äranägemise ja võimaluste järgi ning pole eetiline kedagi peale üritust avalikult häbiposti panna.

«Olla võimas, see on nagu olla daam. Kui pead seda tõestama, siis sa seda ei ole,» on öelnud väga tabavalt Margareth Thatcher. Riietumisel tuleb ilmutada taktitunnet ja säilitada individuaalsus. Lase tervel mõistusel olla oma teejuht. Kui ei tea, mida kanda, tuleb küsida seda kelleltki, kes seda teab. 

Presidendi vastuvõtul olete kogu aeg «laval» ja kaunis riietus ilma kaunite kommete ning naeratuseta on poolik riietus.

Artikkel on esmakordselt avaldatud 21. veebruaril 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles