Miks ei tohiks juua detox-teesid?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detox tee.
Detox tee. Foto: Arne Trautmann/ Panther Media /Scanpix

Tänapäeval nimetatakse teeks pea iga jooki, mis saadakse taimede kuuma vee peale valamisest. Viimastel aastatel on kõvasti populaarsust kogunud just Detox-teed, mis lubaduste järgi peaksid keha mürkidest puhastama ja imeväel saledaks tegema. 

Tegelikult ei ole mõistlik loota, et tee on mõni maagiline eliksiir, mis eriliselt kaalulangusele kaasa aitab, sest vastsel juhul ei oleks rasvumine ühiskonnas nii terav probleem. 

Väljaanne Mashed hoiatab, et detox-teesid ei tohi üldse juua, sest sisuliselt on väljendi «detox» taga suur pettus. Paljud sellise nimetusega teed sisaldavad koostisosi, mida tuleks tarvitada vaid teatud oludes. 

Näiteks ärritavad sennalehed mao limaskesta ja seetõttu on neil kõhtu lahtistav toime. See oleks seega sobiv abivahend juhul kui sul on kõht kinni või pead minema operatsioonile ning maos sisust tuleb võimalikult kiiresti lahti saada. Regulaarne tarbimine teelürpimisena ei ole aga sugugi nii ohutu kui võiks arvata.

Lühiajaliselt «puhastavad» need teed vaid sinu soolestikku, tänu millele ehk tunned end kergemalt, kuid keharasva see ei vähenda. Samal ajal viib detox-tee aga ka kehast vett välja ja «puhastab» sind organismile vajalikest elektrolüütidest ja vajalikest toitainetest, millest ilma jäämine teeb kehale kahju.

Väljaanne health.com hoiatab omalt poolt, et nn paastuteede mõju pole piisavalt uuritud, mistõttu on nende agar tarbimine oma tervisega riskimine. Ka tulemused pole garanteeritud, sest tootjatel on mugav öelda, et kaal langeb vaid siis, kui samal ajal ka trenni teha ja tervislikult toituda. Loomulikult langeb kaal sel juhul ka teed joomata.

Kui detox-teesid juues kaal langebki, on selle taga kõhulahtisusest tingitud veekadu, kuid keha rasvaprotsent jääb samaks. Veepuudus ja elektrolüütide kadu ei ole naljaasi ja võib põhjustada nii lihaskrampe kui südame rütmihäireid. Kuna mõned sellised teed sisaldavad ka kofeiini, võivad need öist und rikkuda.

Kaalulangetuse nimel ei ole mõtet juua detox-teesid, isegi kui su lemmikstaarid neid Instagramis tõetruult reklaamivad. Paraku langeb kaal edukalt ikkagi kaloridefitsiidiga, mida saab saavutada vähem söömise ja rohkem liigutamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles