Teadlased leidsid esmase atraktiivsuse ja pikemaajalise suhte võtme

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ronalds Stikans / Panthermedia / Scanpix

Teadlased on juba pikalt uurinud, miks üks või teine inimene tundub meie jaoks atraktiivne. Kas asi on välimuses või milleski muus? Nüüd on uuringud näidanud, et külgetõmbe seaduse ja pikemaajalise suhte taga peitub empaatiavõime. 

Uuring

Wall Street Journali järgi korraldati Saksamaal Lübecki ülikoolis katsed, kus 43 mehel paluti vaadata kuue naise pilte. Kõigepealt küsiti neist, kui väga mees sooviks naisega kohtuda. Seejärel paluti meestel naise pilti niivõrd palju suurendada, et oleks nagu võimalik juttu ajada. Uuringust selgus, et mida suuremaks mehed pilti tegid, seda atraktiivsemaks nad naist pidasid.

Teiseks näidati meestele samade naiste videosid, kus viimased nutavad või tunnevad hirmu. Meestel paluti hinnata naiste emotsionaalselt seisundit ja seda, kui atraktiivsed on naised nüüd. Pelgalt selle põhjal, millises staadiumis olid naised, tõusis ka meeste empaatia ja atraktiivsus nende suhtes. Mitmed tunnistasid, et neile meeldiks valitud naisega isiklikest probleemidest rääkida, sest tundub, et ta mõistaks meest.

Tulemused

Teadlased leidsid, et armastuse esimeses staadiumis mängib empaatia suur rolli. See tähendab, et inimene oskab ennast teise probleemide ja kogemustega samastada. Suhteekspert dr. John Gottman leiab, et empaatia mängib ka abielus suurt rolli, sest see on emotsionaalse intiimsuse võti. Seda nimetatakse ka peegeldamiseks – partner annab sulle märku, et ta mõistab sind ja jagab su muret.

Selgub, et esialgse külgetõmbe taga on sama tunne, mis hoiab meid pikaajalises armastuses. Selleks et suhet värskena hoida peab pidevalt oma partneri kohta midagi uut õppima. Seda nimetatakse armastuse kaardi koostamiseks. Küsi oma kaaslase käest, mis on ta soovid, unelmad, meeldimised, mälestused, eesmärgid ja unistused.

Kohtingud ja armastuse leidmine

Kirjeldatud uuring toetab dr. Gottmani õnneliku abielu saladust – võime empaatiliselt teist kuulata. Kohtudes uute inimestega on see sama oluline. Jah, sa võid naeratusega mehe endaga rääkima meelitada, aga pikemaajalise suhte võtmeks on arusaam, et ta saab sinust aru, mõistab sind ja on empaatiline kuulaja.

Mida võiks kõike eelnevat silmas pidades potentsiaalse uue partneriga suheldes meelde jätta?

  • Kuula tähelepanelikult. See tähendab seda, et sa paned korraks enda mõtted hoiule ja keskendud sellele, mida teine räägib.
  • Väldi hinnangute andmist.
  • Ära anna omapoolseid soovitusi, kui sa oled empaatilise kuulaja rollis. See tähendab seda, et sa ei ole mitte probleemide lahendaja, vaid vastaspoole mõistja rollis.
  • Ära unusta, et sa ei pea nõustuma. Empaatia on viis, kuidas kommunikeeruda, aga see ei tähenda, et sa peaksid kõigega nõustuma.

Empaatilise kuulamise mõte on selles, et inimene, kellega sa räägid, tunneks, et teda mõistetakse ja aktsepteeritakse. (Verily Magazine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles