Kavalad valgustid muudavad puuviljad poes isuäratavamaks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri firma lubab LED-valgustitega apelsinid särama panna kui juveelid.
Iiri firma lubab LED-valgustitega apelsinid särama panna kui juveelid. Foto: SCANPIX

Kui poes värvikalt värskena tunduvad puuviljad kodus nii isuäratavad ei tundu, võib süüdistada kaubanduses kasutatavaid moodsaid valgusteid.

Hea valgustus on ülimalt oluline, juveliirid ja näitlejad teavad seda ammu.  Nüüd on sarnane teadmine jõudmas ka supermarketitesse, kirjutas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Iiri valgustifirma Nualight esindaja Paul Kelly sõnul on tema firma toodetud LED-lampide abil võimalik rõhutada eri toiduainete loomulikku värvi  - liha punakat tooni, puu- ja juurviljade rohelist või kollast värvi. «Paneme apelsinid särama nagu kalliskivid,» tõi Kelly näite. «Tahame ostjates  valguse abil isu äratada.»

Iirlaste toodetud lampe kasutavad poeketid on juba teatanud, et energiakulu on vähenenud ning kliendid peavad puuviljavalikut värvikamaks.

Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiamet seab sarnase valgustuse kasutamisele küll piirangud – valgus ei tohi tarbijat toodete tõelise värvuse ja kvaliteedi hindamisel häirida. Hinnata, millal valgus eksitavaks muutub, on seevastu üsna raske.

LED-valgustite tootjad väidavad, et nad on reeglist teadlikud ning jälgivad oma toodete omadusi. Dioodvalgustite pikk eluiga ja energiasäästlikkus, samuti lisavõimalused kauba ahvatlevamaks muutmisel – kõik need omadused. kompenseerivad kõrget hinda ja ilmselt on sarnaste valgusallikate laiem levik alles ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles