Kuus koostisosa, mida toitumisnõustajad kunagi oma smuutisse ei paneks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On see smuuti või jäätisekokteil?
On see smuuti või jäätisekokteil? Foto: Simone Bühring/ Panther Media/ Scanpix

Suvalisi asju blenderisse visates ikka maitsvat smuutit ei saa ja hea maitsenaudingu nimel tasub järgida retsepti. Eriti tasub aga koostisosadel silma peal hoida neil, kes tunnevad muret oma kehakaalu pärast. 

Women’s Health küsis nõu toitumisnõustajatelt, kuidas teha tervislikku smuutit. Ekspertide sõnul tuleks smuuti sisse panna eelkõige värskeid koostisosasid, sest igasugu töödeldud toitude ja magusate lisanditega võib smuutist kergesti teha suhkrupommi, milles on kõvasti kaloreid.

Ära pane oma smuuti sisse:

Jäätist ega külmutatud jogurtit – nii ei tee sa mitte smuutit vaid jäätisekokteili. Kuigi külmutatud jogurtis on võrreldes jäätisega vähem kaloreid, on selles ikkagi palju suhkrut, aga vähe kasulikke toitaineid.

Magusainet – kui sa paned smuutisse puuvilju, ei ole sinna vaja veel lisada suhkrut, mett ega mis tahes siirupit. Kui su eesmärk on kaalust maha võtta, tasub ka puuviljakogustel silma peal hoida, sest mida rohkem puuvilja paned, seda rohkem lisad suhkrut ja kaloreid.

Maitsestatud jogurtit – eelista kindlasti maitsestamata jogurtit, sest lisanditega jogurtid sisaldavad tavaliselt väga palju suhkruid. Kõige parem smuuti koostisosa on madala rasvasisaldusega maitsestamata Kreeka jogurt.

Mahla – puuviljamahl ei anna smuuti maitsele suurt midagi juurde, kuid selles võib olla väga palju kaloreid. Eelista kindlasti päris puuvilju ja marju, et saaksid ka korralikult kiudaineid.

Valgupulbrit – paljud toitumisnõustajad valgupulbreid ei tarbi ja saavad oma valgu tavatoidust. Selleks piisab, kui lisad smuutisse jogurtit, kodujuustu, tofut või pähklivõid. Kui eelistad valgupulbrit, siis vaata järele, palju see sisaldab suhkrut. Pea meeles, et valguga ei maksa ka liialdada, sest naiste soovituslik päevane kogus on 46 g valku. 

Kuivatatud puuvilju – kuna kuivatatud puuviljad ja marjad on väiksemad kui värsked viljad, tuleb neid isu täis söömiseks süüa rohkem. Puuviljade ja marjade kuivatamiseks on neist vesi välja viidud kas loomulikul või tehislikul meetodil, paljudele neist on aga suhkrut veel juurde lisatud. Kasuta ikka päris marju ja puuvilju, et saaksid mõnusa tekstuuriga smuuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles