Video: teadlased selgitasid välja parimad tantsuliigutused

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistantsijate liigutuste atraktiivsus sõltub puusanõsku sügavusest ning käte ja jalgade liigutamise asümmeetriast.
Naistantsijate liigutuste atraktiivsus sõltub puusanõsku sügavusest ning käte ja jalgade liigutamise asümmeetriast. Foto: Northcumbia Ülikool

Tegu ei ole naljaga. Täna avaldas mainekas teadusajakiri Scientific Reports uurimuse, kus briti teadlased üritasid 39 naise tantsuliigutuste põhjal välja selgitada, missuguseid tantsuliigutusi hinnatakse. 

Kokkuvõtlikult tasub tantsukuningannaks saamisel jälgida, et puusanõks oleks piisavalt suur ning reie- ja käeliigutused püsiks asümmeetrilisena.

Tants iseloomustab mingisugusel kujul kõiki maailma inimkultuure. Tegu on tõeliselt universaalse nähtusega ning mõneti võib põhjus peituda partneri leidmises – seetõttu pakuvad silmale ilusamad tantsuliigutused huvi ka teadlastele. Sealjuures on varasemad uuringud näidanud, et näiteks riskilembesusele viitavad iseloomuomadused seostuvad ka kütkestavamate tantsuliigutustega ning naiste tants tundub ilusamana ajal, kui nad on viljakuse tipus. Veel on täheldatud, et naissoost sületantsijad saavad kõige rohkem jootraha ovulatsiooni ajal.

Missugused tantsuliigutused aga ikkagi inimesi kütkestavad, polnud seni teada. Värske uurimuse autor Nick Neave lindistas koos kolleegidega 3D tehnoloogiat kasutades 39 naise tantsu, kes tantsisid lihtsa trummirütmi järgi. Just naiste tantsu vaadeldi seetõttu, et esiteks on naiste tantsimine kultuuriliselt levinum ning ööklubis tehtud eksperiment näitas, et naiste tantsimine tõmbab meeste tähelepanu rohkem kui vastupidi.

Pärast tantsu lindistamist lahutas uurimisrühm arvutianalüüsi kasutades tantsu detailseteks liigutusteks ning kujutas neid arvutis anonüümsetel kolmemõõtmelistel kehadel. Seejärel lasti 57 mehel ja 143 naisel mudeleid jälgida ja tantsijate võimekust hinnata ning siis vaatasidki teadlased, missugused liigutused kõrgemate hinnetega seostusid.

Tulemused näitasid, et suurem puusanõks, asümmeetrilised reieliigutused ning mõõdukad asümmeetrilised käeliigutused tundusid tantsu jälgijatele kõige rohkem meelt mööda.

Hea tantsija näidet saab näha sellest videost: 

Uuringu autorid põhjendavad puusanõksu menu bioloogiaga, sest see rõhutab eriliselt naiselikkust ning üksteisest sõltumatult käte ja jalgade liigutamise võime viitab heale koordinatsioonile. 

Halva tantsu näide on aga siin: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles