Koristamisvead, mis rikuvad toidu maitset

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millest küll nii halb järelmaitse?
Millest küll nii halb järelmaitse? Foto: Lev Dolgachov/ Panther Media/ Scanpix

Kirgliku kodukokana võid kulutada palju aega ja energiat selleks, et toit tuleks eriti maitsev ja viiks keele alla. Aga kui sa oled lohakas koristaja, võid tahtmatult ikkagi toidu ära rikkuda.

Good Housekeeping aitab hädast välja ja selgitab lahti, millele koristamisel rohkem tähelepanu pöörata, et mitte maitset rikkuda.

Kohviveski mustaks jätmine. Kui kasutad kohvi valmistamiseks kohviveskit, pead leppima sellega, et veski terasid tuleb iga päev nõudepesuvahendiga pesta. Kohviubades on õlisid, mis võivad rääsuda ja rikkuda värske kohvi maitse.

Räpasel grillil grillimine. Tuli küll tapab grilli külge jäänud pisikud, kuid süsi ja varasema toidu jäägid kanduvad üle ka värskele toidule ja mõjutavad selle maitset. 

Panni pesemine nõudepesumasinas. Panni peaks pesema kraani all, kasutades leiget vett. Nõudepesumasin teeb pannile liiga, sest eemaldab sellelt kihi, mis ei lase toidul panni külge jääda. Kui toit jääb kinni, küpseb see ebaühtlaselt. 

Tugeva lõhnaga nõudepesumasina pesuaine. Kodukeemia võib olla väga erinev. Mõni nõudepesumasina puhastusaine on nii tugeva lõhnaga, et seda on hiljem nõude küljes tunda. Kes tahaks, et tema pasta lõhnaks nagu seep?

Ahjupõhja kõrbenud toit. Kui midagi ajab ahjus üle ääre või tilgub kogemata restile, tuleks see kohe ära pesta. Iga kõrbenud toiduiva ja plekk küpseb ahjus aina edasi ning levitab veel pikka aega nii maitset kui lõhna, mis mõjutab iga ahjus küpsetatud toitu. 

Kohvimasina suurpuhastus. Väga tubli, kui puhastad korra kuus oma kohvi- või veekannu äädika ja soodaga. Pea aga kindlasti meelest, et pärast seda tuleb masin põhjalikult ära loputada. Vastasel juhul jääb su joogile äädika maitse ja lõhn.

Plastkarpide loputamine pärast kasutust. Plastkarpidele jääb toidu maitse ja lõhn kergesti külge. Kui võtad karbiga toitu tööle kaasa, pese see kohe pärast söömist puhtaks. Muidu jääb eelmise toidu maitse karpi pikemaks ajaks ja võib ka uue söögi lõhna mõjutada.

Nõudepesuvahendiga liialdamine. Võta reklaamidest õppust ja kausta tõesti nii vähe nõudepesuvahendit kui võimalik. Vastasel juhul võib jääda nõudele pesuvahendi kiht, mida on isegi silmaga näha.

Kööginõud nõudepesumasinad. Kahvlid, lusikad ja noad võiksid nõudepesumasinas olla üksteistest piisavalt kaugel, et need ei puutuks eriti teiste vastu. Muidu ei saa need paratamatult piisavalt vett ja tuleks pärast käsitsi üle loputada.

Küüslaugupress nõudepesumasinas. Küüslaugupress on asi, mida tuleks alati käsitsi pesta. Masinas kuivad küüslauk selle külge kinni ja jääb väikestesse aukudesse kinni. Nii ei tööta see korralikult ja vanad toidujäägid võivad sattuda uue toidu sisse. 

Valgendi maha loputamine. Valgendi on üks kõige paremaid vahendeid ohtlike bakterite hävitamiseks, kuid midagi sellega pestes peab olema loputamisega eriti hoolas. Vastasel juhul võib see rikkuda söögi maitse. 

Nõude loputamine pärast pesu. Käsitsi pestes ei saa üle ega ümber nõude loputamisest, mis on sama oluline kui küürimine. Nii kui klaasi jääb veidi seebivahtu, rikub see joogi maitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles