Kas jooksmine rikub tegelikult ka põlvi?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Scanpix

Kindlasti on paljud kuulnud, et jooksmine mõjub põlvedele väga halvasti. Kas see on tõsi? 

Viimane sellekohane uuring avaldati ajakirjas «European Journal of Applied Physiology». Teadlased  leidsid hoopis, et jooksmine vähendab põletikku põlves, mis tähendab, et see võiks olla liigestele pigem kasulik kui kahjulik, vahendab Huffington Post. 

«Iga kord, kui sa jooksed, siis su põlved saavad palju koormus, aga nad ongi selle jaoks mõeldud,» ütleb uuringute juht Robert Hyldahl. Kuna uuring tehti väga väikese grupi inimestega, siis ei saa teadlaste sõnul kindlalt väita, et jooksmine on kindlasti kõikide inimeste põlvedele hea, küll aga aitab see veenda neid, kes on pikalt uskunud, et jooksmine on halb.

Washingtoni ülikooli professor Mark Harrast nõustub, et siiani on uuringud näidanud, et jooksmine ei põhjusta artriiti, aga inimesed vananevad ja seeläbi toimub ka liigeste vananemine. Jooksmine võib põhjustada kahju ka nendele inimestele, kelle on juba põlvega seotud traumasid olnud. Siis vajaks põlv hoopis taastusravi ja alustada võiks mõne põlve mitte kahjustava spordialaga, nagu ujumine ja rattasõit. Nii kaua, kui su põlved on terved, ei peaks jooksmine nendele kahju tekitama.

Kindlasti on paljud kuulnud ka sellisest valust, nagu «jooksja põlv», aga see on tavaliselt lihtsalt ülepingutusest tekkinud valu antud piirkonnast. Jooksmine on üks lihtsamaid spordialasid, millega alustada. Oluline on oma keha kuulata ja vajadusel valupiirkonnale tähelepanu pöörata. Sea endale mõistlikud eesmärgid ja võid rahulikult jooksmisega alustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles