Väikelaste hoiuvõimalused on avardunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastehoid
Lastehoid Foto: Sille Annuk

Kui üle poole kuni 6-aastastest lastest käib lasteaias või –sõimes, siis üha rohkem on lapsevanematel kasutada ka teisi arendavaid lastehoiuviise.

Nii käib 21,5 protsenti 3-6-aastastest lastest huviringides, kus nad veedavad keskmiselt 2,8 tundi nädalas, selgus statistikaameti andmetest.

Tasuta aitavad kuni 6-aastaseid väikelapsi hoida sugulased või tuttavad 27 protsendil peredest. Kuni 2-aastased veedavad sugulaste-peretuttavate juures keskmiselt 8 tundi nädalas, 3-6-aastased üle 10 tunni.

Statistikaameti peaanalüütik Siim Krusell tõi uuringutulemuste põhjal välja, et eriti just väiksemate laste puhul saavad suurema sissetulekuga lapsevanemad endale rohkem lubada lisaks lasteaiale ka muid lapsi arendavaid lapsehoiuviise, näiteks huviringe.

Üldse kasutavad pered kuni 6-aastase lapse tarvis lapsehoiuteenuseid – sealhulgas lasteaeda, sõime, huviringe, tasulist lapsehoidjat või tuttavat-sugulast - keskmiselt 38 tunnil nädalas. Mullu oli Eesti peredes üle 100 000 alla 7-aastase lapse.

7-14 aastaste laste hoiuks on kõige levinum huviring, kus käib suisa 63,6 protsenti. Seal veedetakse keskmiselt 4,3 tundi nädalas.

15 protsendil noortel koolilastel hoiab aeg-ajalt tasuta silma peal mõni sugulane või tuttav ning 14,5 protsenti veedab osa aega kooli pikapäevarühmas. Mullu oli Eesti peredes 7-14-aastaseid lapsi ligi 99 000.

Töö- ja pereelu kokkusobitamist uuris statistikaamet mullu tööjõu-uuringu raames. Lastehoiuteenuste kasutamist puudutavatele küsimustele vastas ligi 1000 leibkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles