Kas su partner peab pikka viha? Süüdista tema ema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik paarid tülitsevad ning see, kuidas nägelustest toibutakse, mõjutab paljuski suhte tugevust. Samuti näitab see midagi emade kohta – värske uuringu kohaselt on partnerid, kes kõige kiiremini konfliktist kosuvad, tõenäoliselt imikuna enda hooldajaga turvatunnet kogenud.

Ajakirjas Psychological Science avaldatud uuringu läbiviijad Minnesota ülikoolist võtsid sihikule grupi inimesi, kellel teadlased olid silma peal hoidnud sellest ajast, kui nad 1970ndate keskpaigas sündisid, vahendas Time.com.

Tudengiealised noored kutsuti koos enda partneritega laborisse «konflikti arutelus» osalema. Paarid pidid rääkima teemal, milles nende seisukohad ei kattunud ning seejärel vestlema rahulikult asjast, milles nad ühel nõul olid.

Ootuste kohaselt suutsid mõned paarid tuliselt vestluselt ilma probleemideta neutraalsele jutule üle minna. Teised käitusid kui lapsed ning ei suutnud teemat vahetada ja oma erimeelsustest üle olla.

Uurijad võtsid vaatluse alla 1970ndatest pärit andmed ning otsisid seost selle vahel, kuidas paarid pärast vaidlust maha rahunesid ja kui kindel side oli partneritel oma hooldajaga – kelleks oli enamjaolt ema – 12- kuni 18-kuuselt.

Beebidest, keda emadel õnnestus kerge vaevaga rahustada, tulid täiskasvanud, kes suutsid edukalt pärast konflikti enda negatiivsete tunnetega toime tulla. Kuid nagu suhetes ikka, ei keerle kõik sinu ümber ning sama kehtis antud uurimuse puhul.

Selgus, et ka inimesed, kel polnud imikuna turvalist suhet, võisid vanemana toimivas paarisuhtes olla. Kuidas? Vali partner, kes armastas enda ema. Sel juhul võib isik juhtimise enda peale võtta, kui tülist tuleb üle olla ning argiste, kuid vajalike pisiasjadega tegeleda – kes läheb lastele järgi, käib toidupoes, toob keemilisest puhastusest riided ära?

Juhtautori Jessica E. Salvatore sõnul leiti, et paarid, kus ühel puudus imikuna turvaline suhe, kuid teine suudab täiskasvanuna tülist edukalt välja tulla, püsivad tõenäoliselt koos. Antud uuring näitab, et romantilised suhted võivad korvata nõrkusi, mida inimesed endaga varajasest noorusest kaasas kannavad.

Ebakindlaks peetakse neid beebisid, kes pärast emaga mõneks ajaks lahutamist taaskohtudes enda vanema külge klammerduvad. Lapsepsühholoogide väitel on sellised lapsed püsimatutel ja ebausaldusväärsetel emadel (näiteks neil, kes reageerivad vaid osale imiku märguannetele).

Uuringu moraal? Pööra enda lastele tähelepanu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles