Arstid: beebide jälgimise vahendid ei vähenda äkksurmade riski

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seade mõõdab magades näiteks lapse südamelööke või monitoorib hingamist.
Seade mõõdab magades näiteks lapse südamelööke või monitoorib hingamist. Foto: Panther Media/Scanpix

USA lastearstid reageerisid beebide tervist reguleerivatele vahenditele pärast seda, kui vanemad hakkasid monitoridelt saadud valehäirete tõttu lastega erakorralise meditsiini osakonda pöörduma.

Monitorid, mille andurid on paigaldatud sageli lapse riiete või mähkmete külge, mõõdavad näiteks lapse südamelööke või hingamist magamise ajal, kirjutab BBC. Saadud andmeid jagatakse telefoni rakendusega.

Philadelphia lastehaigla arstid tõid välja, et Ameerika toidu ja ravimite assotsatsioon (DFA) peaks need seadmed üle vaatama. Näiteks tõid arstid välja Owleti monitori, mis on pandud lapse soki sisse ja mõõdab magava beebi südamelöögi sagedust ning hapnikutaset. Firma kirjutab kodulehel, et nad on esitanud meditsiinilise versiooni vahendist ka FDA-le heakskiidu saamiseks.

Enamiku tervete beebide puhul pole kodust monitoorimist tarvis, ütles neonatoloog dr Elizabeth Foglia, kes oli üks sel teemal ajakirjas American Medical Association journal Jamanet sõnavõtnu. Ta tõdes, et praeguste andmete kohaselt ei aita beebide kodune monitoorimine vähendada imikute äkksurma sündroomi (Sudden Infant Death Syndrome) esinemise tõenäosust.

Foglia sõnul on vähe juhtumeid, kui beebit peaks kodus seadmete abil jälgima ning sel juhul arst seda ka soovitaks.

Jälgimine ei suuda ennetada äkksurma sündroomi, kuid võib näidata teisi ohumärke. Seetõttu on arstid Elizabeth Foglia, Christopher Bonafide ja David Jamison mures, kuna kättesaadavad kodused monitoorimise seadmed, mis peaksid vähendama vanemate ärevust, võivad tekitada hoopis rohkem stressi.

Pidevalt lapse seisundit jälgides näevad vanemad ärevust tekitavaid seisundeid, mis pole tegelikult eluohtlikud, on valehäired või pole kliiniliselt olulised. Monitorid võivad tekitada ülediagnoosimise ohtu ning tavapärase seisundi pidamist ärevaks olukorraks.

Laste monitoorimise seadmed muutuvad vanemate seas aina populaarsemateks. Värsked vanemad tahavad lapsele parimat ning on seega sageli nõus selle seadme soetama, rääkis analüütik Ben Wood. Ta lisas, et nii võivad aga vanemad olla lõpuks valehäirete tõttu palju suurema pinge all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles