Seitse lihtsat elustiilimuutust, mis toovad märkimisväärseid tulemusi

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lev Dolgachov / PantherMedia / Scanpix

Alati polegi vaja ette võtta tohutuid muutusi, et tervislikumalt elada. Hea uudis on see, et kõige edukamad toitumiskavad tähendavad tegelikult vaid väikeseid kohendamisi, tagajärjeks aga suured muutused.

LiveStrong toob meieni paar ideed, mis võivad elu hoopis tervislikumale rajale pöörata.

1. Kõnni trepist. Kui võimalik, vali alati trepid! See väike muutus võib minutis põletada kuni üheksa kalorit. Püüa lisaks kõndida nii palju kui võimalik – mine koju sõites bussist maha peatus varem või kõnni sõbraga kokku saama, selmet autoga minna.

2. Vali lahjem piim. Kui sa oled suur piimasõber, võib täispiima väljavahetamine lahjema vastu säästa palju kaloreid. Samas ei tasu piimarasva karta ning täielikult vältida, asi on mõõdukuses.

3. Vali lahjem liha. Lihtsalt seetõttu, et sa püüad elada tervislikumalt ning kaotada ehk mõned kilod, ei tähenda, et sa peaksid lihast loobuma. Vali lihtsalt lahjem versioon! Hakkliha asemel vali hakitud kana- või kalkuniliha, ribide asemel võta küljetükk või kintsuliha.

4. Vali hoolikalt, millised süsivesikuid tarbid. Süsivesikud ei vääri halba mainet, mis nad saanud on. Liitsüsivesikud, mida leidub täisteratoodetes, pakuvad su kehale kütust ning annavad päev läbi energiat. Samas, süsivesikud, mis tulevad liigse tärklisega (kartulid) või on lihtsalt «tühikalorid» (limonaadid, kommid), on midagi, mida tasuks pigem vältida või tarbida väga vähe.

5. Ära söö kotist. Pärast pikka tööpäeva on liiga lihtne haarata krõpsupakk ja diivanile maanduda. Selle asemel mõõda aga välja kogus eraldi kaussi ning pane ülejäänud pakk tagasi kappi. Nii on lihtsam terve koti tühjaks söömisele vastu panna.

6. Alusta supi või salatiga. Enne söögikorda supi või salati söömine aitab kõhtu täita ning tähendab, et sa sööd pearooga vähem. Vali aga vee- või puljongi-, mitte koorepõhine supp, mis lisaks rohkelt kaloreid. Salati juures vaata, et salatikaste oleks lihtne palsamiäädikas.

7. Ära joo kaloreid. Vahel on okei, kui sa jood oma lemmiklimonaadi või magusat kohvijooki. Aga kui sa püüad kaotad kaalu, on lihtsaim viis piirata just «vedelaid kaloreid». Vedelik ei tee kõhtu täis ega rahulda näljatunnet samamoodi, nagu seda teeb pärissöök, nii et parim on juua kalorivabu jooke (tee, must kohvi, vesi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles