Piret Talistu: Eestis ei ole raske olla ettevõtlik naine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlikud naised koos Ärma talu perenaise Evelin ILvesega.
Ettevõtlikud naised koos Ärma talu perenaise Evelin ILvesega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühapäeval aasta ettevõtlikuks naiseks valitud Piret Talistu rõõmustab tiitli üle tagasihoidlikult, kuna Maarjamaal leidub tema sõnul tuhandeid töökaid naisi, kes taolist tunnustust vääriksid. Samas ei leia Talistu, et Eestis oleks naistel ettevõtlusega raskem tegeleda kui meestel.

Talistu on juba teist aastakümmet vedamas pereettevõtet Kauksi Puhkemajad Peipsi järve kaldal, tegeleb käsitööga ja on aktiivne kohaliku elu arendaja, mis näitab – nagu ta ise ütleb –, et kodusistuja naine ta pole.

Siiski ei tee Talistu enda arvates midagi väga ebatavalist. Ettevõtliku naise tiitel tuli idavirumaalasele niivõrd ootamatu, et põhjustas isegi pisut ebamugavust: «Ma tunnen, et neid naisi on Eestis tuhandeid, kes oleks võinud sellise tunnustuse saada.»

Kuid head sõna on loomulikult meeldiv kuulda, tõdes ettevõtja: «Kui sellest on abi meie külale ja maaelule, siis on see väga positiivne ilming.» Enda suurimaks panuseks külaellu peab naine Kauksi suveturu käivitamist ja promomist.

Projekt sai suuremat kajastamist just tänu Talistu eestvedamisele – ise leiab ta, et tegemist oli turismitöötaja suurema müügioskusega. Teavitustööd sai tehtud palju: «Kirjutasin sellest turust, et inimesed saaksid teada, et selline koht ja võimalus on olemas nii müüjatele kui ostjatele. Ma arvan, et kõik, kes kohal käisid, jäid rahule.»

Ettevõtluses on naistel ja meestel ühtmoodi raske

Kui küsida Talistult, kas Eestis on raske naisena ettevõtlusega tegeleda, siis ei jää ta vastust võlgu: «Mina arvan, et ei ole raske. Valimistega seoses olen mõelnud sellele – mina ei tunne, et minul oleks raskem midagi teha sellepärast, et olen naine.»

Talistu näeb kahte sugupoolt võrdsena ega tunne, et riik peaks naistest ettevõtjaid senisest rohkem toetama: «Ega meestel ka tegelikult kerge ei ole.» Samas tõdes 47-aastane naine, et ega temagi nooremas eas nõnda tegus polnud: «Võib-olla naistel on rohkem perega tegemist, aga minu lapsed on suured. Võib-olla on mul sellepärast rohkem aega.»

Kes teeb, see jõuab

Talistu tegevus, mis sai pühapäeval vääriliselt tunnustatud, sai alguse sellest, et oli väljundit vaja: «Me oleme Kauksis elanud 13 aastat – siin ei ole eriti millegi muuga tegeleda kui turismiga. Selle turismiettevõtte siia lõime ja siis ta vaikselt arenema hakkas. Ma läksin kooli veel õppima ja see on kuidagi iseenesest tulnud.»

Lisaks lööb naine aktiivselt kaasa poolteist aastat tagasi asutatud MTÜ Kauksi külaseltsis. Seal tegutsevad ettevõtlikud inimesed ühiselt: «Kõik hoiavad kokku meil.» Esimesel aastal sai seltsil ellu viidud kolm projekti ning tänavu seisab ees küla ajaloo jäädvustamine. Samuti ootab laiendamist Talistu pereettevõte.

Selleks, et läbi lüüa, tuleb Talistu sõnul leida innustavaid mõtteid, millest temal endal kunagi puudust pole olnud. «Käia lahtiste silmadega ringi, vaadata mis teised teevad ja ideid saada – muidugi mitte kopeerida,» kõlas naise soovitus.

Ettevõtja rõhutas, et põhiline on kodust välja tulla, suhelda ja teha koostööd. «Tegelikult on nii, et kes teeb, see jõuab – jõuad lisaks oma igapäevatööle teha muid asju. Ja muidugi see, mis sa teed, peab sulle meeldima. Vastu tahtmist ei saa midagi head teha.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles