Milliseid veine serveerida mõnusate eelroogade juurde?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Nädalavahetus on ukse ees! Miks mitte võtta aeg maha sõprade seltsis ning korraldada lõbus istumine? Kui sul jääb aga puudu ideedest, milliseid eelroogasid pakkuda ja mõtiskled, mis vein võiks nende kõrvale sobida, siis siin on selleks hea juhis.

Prike joogieksperdi Hannes Aedla sõnul on eelroad oma loomult pigem kergemad ja värskemad ning neid serveeritakse sageli madalamal temperatuuril. Eelroog ei tohiks varjutada pearooga ning kogu õhtusöögi jooksul peaksid maitsed liikuma nõrgematelt tugevamatele. Sama põhimõte kehtib ka veinide puhul: eelroa juurde valitud vein ei tohiks varjutada pearoa juurde pakutavat veini.

«Värskete, kergete ja kõrgema happelisusega roheliste salatite juurde soovitan ka sarnaseid veine,» õpetab Aedla. «Näiteks Sauvignon Blanci marjast valminud veinid, mis on kerged, värskeid ning samuti kõrgema happelisusega. Kui eelroas on kala või jahutatud mereannid, võiks veinis olla natukene mineraalsust ja puuviljasust. Selliste roogade juurde sobiksid näiteks Pinot Grigio või Grüner Veltlinerist valminud veinid.»

Ta lisab, et kasutades eelroas kana või muud valge linnu liha, või ka sealiha, peab vein olema kindlasti veidi täidlasem ja puuviljasem. Neid roogasid sobivad saatma Chardonnay marjast valminud kergema stiiliga veinid.

Eelroogade juurde sobivad ka punased veinid, kui toidus on kasutatud tumedat linnuliha või veiseliha. Näiteks Pinot Noiri marjast valminud kergema stiiliga vein, mida võib enne tarvitamist ka jahutada, et tuua välja veini värske marjasus.

Rannamõisa toidublogija Kristian Neemela sõnul on bruschetta klassikaline itaallaste eelroog, mida süüakse suure nälja kustutamiseks ja isu tekitamiseks enne põhiroogasid. See kujutab endas krõbedaks röstitud ciabatta’t ning sellele lisatud meelepäraseid lisandeid, mis eeldatavasti võiks olla midagi kerget.

«Mina valmistasin seekord bruschetta’d kanafileega. Kanafilee marineerisin sinepi-sojamarinaadis, mis annab fileele väga hõrgu ja täidlase maitse. Ühest kanafileest piisab umbes kahele inimesele ning peale filee küpsemist on väga oluline see õhukesteks viiludeks lõigata, nii on mugavam süüa,» selgitab Neemela.

Bruchetta
Bruchetta Foto: Kristian Neemela

Sinepikana bruschettad

kahele

Marinaad:

  • 1 Rannamõisa kanafilee
  • 75 g oliiviõli
  • 1-2 tl sojakastet
  • 2 tl Dijoni sinepit

Lisaks:

  • 2 viilu ciabatta’t
  • Oliiviõli
  • 1-2 küüsaluguküünt
  • Parmesani laaste
  • Rukolat
  • Kirsstomateid
  • Balsamico-kreemi
  • Sool/pipar

Kõigepealt valmista kanafileele marinaad. Selleks sega omavahel oliiviõli, sojakaste ja sinep. Pane kanafilee minigrip-kotti ja vala peale marinaad ning lase tund aega marinaadis seista.

Kui kanafilee on marineerunud, kuumuta pann ning pruunista filee mõlemalt poolelt, siis keera kuumus madalaks ja kata pann kaanega ning küpseta kuni valmimiseni. Filee peab jääma kergelt vetruv, siis pole see üle küpsenud. Maitsesta vajadusel soolaga.

Rösti ciabatta’d ahjus või pannil krõbedaks ja kuldseks ning hõõru küüslauguga kokku.

Aseta peale rukolalehed. Järgmisena lisa viiludeks lõigatud kirsstomatid ja kanafileeviilud ning nirista üle balsamico-kreemiga. Viimasena tõmba noaga parmesanist paraja suurusega laastud ja aseta kõige peale. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga ning piserda üle kvaliteetse oliiviõliga.

Beringer Classic Chardonnay
Beringer Classic Chardonnay Foto: Tootja foto

Proovi kõrvale:

«Selle roa juurde soovitan veini Beringer Classic Chardonnay,» ütleb Hannes Aedla. «Tegemist on suurepärases tasakaalus oleva veiniga Ameerika Ühendriikidest, Californiast, kus kliima on väga sobilik küpsema stiiliga Chardonnay marjast veinide valmimiseks. See vein on valminud roostevabas tünnis, mis tagab värskuse ja puuviljasuse tasakaalu, kus domineerivad värske tsitruse ja mesine aprikoos. Veinis olev täidlus muudab veini pehmeks. Just sellised maitsed on suurepärased kerge ja hõrgu kanaga, mille marinaad lisab kerge soolasuse ja elegantse särtsaka maitse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles