Teadlased: mõistmisel on kallima leidmisel suur roll

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoi R. / PantherMedia / Scanpix

Teadlased aina õpivad uut informatsiooni suhete ja armastuse kohta. Nüüd on selgunud, et me tunneme suuremat tõmmet inimese suunas, kelle kohta arvame, et mõistame teda – isegi, kui puudub igasugune alus seda arvata.

Uurijad on ammu avastanud, et loomariigis tõmbavad potentsiaalsete partnerite poole erinevad faktorid. Näiteks otsitakse võimalikult tervet isendit ning märke, mis näitaks, et tegemist on energilise ja viljaka tegelasega. Inimeste puhul mängivad rolli ka muud tõsiasjad, näiteks pikkus, religioon ja poliitilised vaated – inimesi tõmbab endale sarnaste partnerite poole.

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringus, mille tegid Lübecki ülikooli teadlased, leiti, et meeste iha naiste vastu mõjutab tugevalt see, kui hästi nad arvavad naisi mõistvat.

Selleks viidi läbi sari katseid, mis kinnitasid, et atraktiivsemad tundusid meestele need naised, kelle tundeid ja emotsioone oskasid nad lugeda. Mehed tõdesid, et see pani nad arvama: need on naised, kes mõistavad omakorda mehi, kui nood oma tundeid ja mõtteid naistega jagaksid. Muidugi polnud katsete käigus selle kohta ühtki tõendit, et naised ka päriselt mehi mõistaksid – mehed jõudsid nende järeldusteni vaid naiste nägusid jälgides.

Sama katset naistega korrates jõudsid teadlased sarnastele tulemustele. Nad nimetavad tulemusi tõestuseks, et inimesed otsivad kallimas lisaks muudele omadustele ka «õiget koostööpartnerit,» vahendab Wall Street Journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles