Vähivastane vaktsiin PAP-testidest ei päästa

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiini eesmärk on naisi vähi eesti kaitsta.
Vaktsiini eesmärk on naisi vähi eesti kaitsta. Foto: Panther Media/Scanpix

Vähiekspertide sõnul ei tähenda emakakaelavähki ennetava HPV-vaktsiini saamine seda, et naistel poleks tarvis hiljem PAP-testi tegema minna.
 

Igas vanuses vaktsineeritud naised peavad jätkuvalt minema kontrolli, et avastada emakakaelavähki või vähieelseid muutuseid, soovitas günekoloog dr Jayanthi Lea Dallases asuvast Edela Meditsiinikeskusest, kirjutab Medline Plus.

Lea rõhutas, et vaktsiin vähendab vähiriski, kuid pole siiani näidanud, et sel juhul oleks põhjust loobuda sõeluuringutest. Samas tõdes ta, et kui naine on saanud HPV vaktsiini, siis ei pea teda uurima igal aastal.

Rutiinset emakakaelavähi sõeluuringut ei soovitata seal enam naistele alla 21 eluaasta ja üle 65 eluaasta. Lea selgitas, et uuringud on näidanud, et iga kolme aasta tagant testimine on piisav, kui patsiendil pole varasemaid probleeme, mis nõuaksid sagedasemat kontrolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles