Naise avalik kiri abordivastasele Eesti Mehele (19)

Lugeja kiri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: U Pixel / PantherMedia / Scanpix

Kullakallis Eesti. Kallis Eesti Mees. Oleme nii kaua võidelnud vabaduse nimel ja niipea, kui see kätte jõudis, tegime riigiusuks teineteist piirata ja alla suruda. Venemaa poleks nagu piisav vaenlane ja uute väljamõtlemise jaoks pole piisavalt aru. Mis on juhtunud passiivagressiivsusega – hoida seda sappi enda sees, avaldada vaid privaatsfääris, teadvustades endale, et oma lollust reklaamida pole kõige tulusam? Martin Plaseri (sotsiaal)meedias avaldatud abordivastastele avalikele mõtetele ja seisukohtadele vastab meie lugeja Katrin.

Netti jääb jälg samamoodi kui märk arstikaardile, selle vahega, et portaal on veidi avalikum. Miks tahad ise piirata oma tädide, tütarde, emade, õdede ja kallimate valikuid ja võimalusi elus? Sest keegi võõras enam ei piira? Sest, noh, burpee’de ja kätekõverduste vahele jäi 15 minutit vaba aega ja sa pole suuteline sellega midagi paremat peale hakkama?

Noh, kõva Eesti Mees, esteetiliselt rahuldava kaanega, väidad, et abort on mõrv. Et tuleks keelustada ja et naise psüühikale mõjub see tohutult. Mees, kas sa oled naine olnud? Tead sa, mis mu psüühikale mõjub? Kõige halvemini mõjub hoopis sinusugune bemmiaju. Ja mitte ainult minu psüühikale, vaid ka ühiskonnale.

Äkki kõik ei soovi kasvatada joodiku last? Peksa saada, siis kui baaris ei antud piisavalt õlut ja see tragöödia tuleb kellegi peal – kodus – välja elada? Kuidas mõjub naise psüühikale sundolukorras olemine, ei tea? 

Oled sa kunagi olnud see mehelt peksasaanud naine? Mees, kas sa üldse tead, et sa elad maailmas, kus kriminaliseerimine ei võrdu sellega, et tava ära kaotatakse, vaid pigem sellega, et turvalisus kaob?

Kuidas sul saab naise vastu olla nii vähe austust, et sa ei mõista: ta ju käitub lähtudes tulevikust? Lapse tulevikuväljavaadetest? Lapse potentsiaalsest heaolust? Kas sul ei ole kõrval olnud ühtki tugevat naist, kes läheb vastuvoolu? Kes sulle näitaks, et ka meil on inimõigused? Vähemalt teoorias võiks ju olla? Et me pole lihtsalt kasvuhooned su sperma jaoks?  Me oleme inimesed, kelle valikuvabaduse nimel peaks võitlema, võiks võidelda? 

Kus on sinu emakas?

Me ei normaliseeri protseduuri, mida enamik meist ju kardab ja kui me oleme selle valiku teinud, on see olnud viimane väljapääs. See valik on ekstreemolukord. Miks sunnid mind tegema midagi, mis ei tekita minus turvatunnet – sest seda just abortide keelustamine kaasa tooks, protseduuri nurgataguseks muutumise. Kas me peaks elu nimel potist alla laskma kogu oma sõjaväe, sest see ju tapab? Inimelu üle kõige! Äkki loobud eneserahuldamisest? Su vili on liiga väärtuslik, seal on miljon potentsiaalset elu! Jabur värk, mees! 

Kui sa teed minu kehast poliitika, siis miks mitte politiseerida elu ennast. Kus on su staatused teemal demilitariseerimine? Aga artiklid teemal diplomaatia üle vägivalla? Sa ei avalda neid, sest need mehed, kes istuvad seal kõrgemal, kes arutavad sellel teemal – sa tead, et sinna sa ei pürgi. Sa tegelikult ju pole sõna otseses mõtteski mees. Su kest sarnaneb mingile stereotüübile, aga maskuliinsus tähendab ka paljut muud. Maskuliinne võiks olla kaitsev, turvatunnet tekitav mees, kes toetab minu õigusi.

Terve keskkond, kus sa opereerid, ongi juba minu ja mu keha vastu. Mu õed vaatavad mind läbi internaliseeritud mehe pilgu ja sülitavad ja annetavad sulle oma õigused, oma keha ja minu oma ka, õigustades su tähelepanuvajadust, ennast alandades, aru saamata lihtsast faktist, et mina ei pürgi sinu munandite üle kamandama, et sa ei anna neile mitte midagi selle kurja vastu, mida sa minu suguorganitele teha tahad. Äkki laigikene kukub kommentaarile – kui sa aega leiad, muidugi. 

Kas sa ei mõista, et abordi kriminaliseerimine teeks sinust palju suurema mõrvari kui vägistatud Mari, 16-aastane, kes nuttes kliinikust tuleb. Kas sa oled valmis oma raha ja aega annetama kõikidele nendele naistele, kes peavad puudega last kasvatama, sest härral tuli tuju kõiki raskes olukorras olevaid naisi mõrtsuklipakateks tembeldada? Kas sa tõesti ei mõtle kaugemale? On see kõik PR-trikk, et rohkem EKRE hääletajaid puhevile ajada?

Mees, mitu bioeetika kursust sa läbinud oled, et sulle siin hapnikku on antud, et kopsud täis võtta? Ma tean, tänapäeval loevad ainult klikid ja sinusuguste banaalsed arvamused on enamasti madalaim ühine nimetaja. Sa oled niivõrd ristiusust löödud, et sul vist ei olegi meeles, kuidas meie esivanemaid tapeti nende uskumatuse eest. Nende uhkuse ja iseseisvuse pärast. Inglikeste nimel.

Nüüd kutsud neid samu tugevaid eesti naisi, kes võtavad kontrolli oma elu ja pereplaneerimise üle, mõrvariteks. Kes sulle selle õiguse andis? Jumalapapa? Siis ju tead küll, et palutakse kirikus ja ainult Jumal suudab meid hukka mõista. Kriminaliseerides riskid sa naiste eludega, pikaajalise tervisega. Need naised, kes muidu, kui aeg on käes, võiks päris mitu «inglikest» sünnitada. Või meeleheitel naised, kelle partner oli täis ja võttis poole pealt kondoomi ära? Kondoom purunes? Kas sa kujutad ette, mitu sellist naist sureks illegaalse abordi tagajärjel? Kas surm või Plaseri-usk? Mõõk või rist?

Oot, aga mees? Kuidas sa üldse mahud oma haukumisega sellesse võrrandisse? Kas sulle siis polegi öeldud, et pigem vaiki, jätad endast targema mulje, kui et avad oma suu ja reedad teistele oma lolluse? Keegi ei mainud sulle, et tegelikult sina ei oma ühtegi emakat? Miks sa ise teed abordile reklaami? Pole kuulnud, et igasugune PR on hea PR?

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles