Ole valmis varajaseks menopausiks, kui su päevad algasid enne seda vanust

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Uusimad uuringud viitavad, et kui tüdrukutel algas varajane puberteet ehk esimene menstruatsioon toimus enne 12-aastaseks saamist, on neil ka suurem risk jõuda varem menopausini.

Rahvusvaheline uuring, milles jälgiti rohkem kui 50 000 naist, näitas, et need, kes olid esimese menstruatsiooni ajal 11-aastased või nooremad, jõuavad menopausini 80-protsendilise tõenäosusega enne 40-aastaseks saamist.

Neid arve võrreldi naiste andmetega, kelle päevad algasid 12- või 13-aastaselt, kirjutab Telegraph. Naistel, kes polnud kunagi olnud rasedad või sünnitanud, oli kaks korda suurem risk enneaegseks menopausiks ja 30-protsendiline suurenenud risk varajaseks menopausiks.

Uuringu autorid tahavad naistele südamele panna, et nad neid andmeid arvesse võtaks, kui lapsesaamist planeerivad, samuti aitavad andmed valmistuda menopausi sümptomiteks ning neid võimalusel ennetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles