Kuidas ennustada veel sündimata beebi juustevärvi?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aleksei Ivanov / PantherMedia / Scanpix

Alates kahe triibu nägemisest rasedustestil oled sa ilmselt mõelnud ja unistanud sellest, milline su tulevane beebi välja näeb. Kas tal on oma isa silmad? Sinu lokid? Ainult aeg annab arutust, kuid vähemalt juuste osas on teadusel väga üht koma teist öelda.

Healthline kirjutab, et vastus peitub loomulikult geneetikas ning su beebi juuste värv saab otsustatud juba viljastamise hetkel. Tumedate juuste eest kannavad üldiselt hoolt dominantsed alleelid (geeniteisend, ühe geeni erinev variant) ja heledate juuste eest retsessiivsed alleelid. Varem kiputi arvama, et kui kokku saavad tumeda- ja heledajuukseline mees ja naine, siis «võidab» tume juus ning ka laps sünnib tumedapäisena.

Tech Museum of Innovation aga märgib, et enamik, mida me juuste kohta teame, on tegelikult alles teoreetiline. Näiteks tuleb välja, et ka pruuni on erinevaid toone. Eebenipuu-pruun on praktiliselt must, pruunikas on kusagil keskel ning heledam pruun võib olla praktiliselt blond. Mängus on mitmed alleelid ning kõik ei taandu vaid dominantsusele ja retsessiivsusele.

Üldise tooni määrab ära pigment ning see, kuidas pigment jaotub. Mis veel huvitavam: pigmendi hulk, tihedus ja selle jaotumine võib inimese juustes aja jooksul muutuda. Kui sa oled oma beebipilte vaadanud, siis ilmselt oled märganud, et su juuksed ei näe ammu enam samasugused välja.

Ajakirjas Forensic Science Communications avaldatud uuringus jälgiti 232 valge kesk-Euroopa Praha lapse juuksevärvi. Leiti, et paljudel lastel – nii poistel kui tüdrukutel – olid oma esimesel kuuel elukuul tumedamad juuksed. Vanuses üheksa kuud kuni 2,5 aastat muutusid juuksed heledamaks. Pärast kolmeaastaseks saamist tumenesid juuksed progressiivselt kuni viieaastaseks saamiseni.

Niisiis, mis värvi saavad su beebi juuksed olema? Nagu kõik füüsilised omadused on ka selle vastus peidus DNAs, kuid selge on see, et lõpliku tooni saavutamine võtab igal juhul mõned aastad aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles