Kas uusi riideid tuleks enne kandmist pesta? (1)

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lev Dolgachov / PantherMedia / Scanpix

Kas sina pesed oma uusi riideid enne, kui sa need selga paned? Tõenäoliselt päris paljud ei tee seda. Esiteks sellepärast, et ollakse liiga laisad. Teiseks ollakse kindlad, et inimesed ei saa poes neid nii mustaks teha, et nad vajaksid kodus kohest pesu. 

Columbia ülikooli meditsiinikeskuse dermatoloog Lindsey Bordone rääkis SELF Magazine’ile, et tema peseb oma riideid iga kord enne kandma hakkamist, ükskõik, kas tegemist on poest või internetist ostetud asjaga.

Bordone ei muretse nii väga nende bakterite pärast, mis on riietele jäänud teistest inimestest, vaid pigem on kahjulik kangas ise. Riiete valmistamisel kasutatakse värvaineid ja kemikaale, mis võivad põhjustada ärritust, eriti kui tegemist on tundliku nahaga. Lisaks kasutatakse riiete transportimisel eraldi kemikaale, mis takistavad hallituse teket, kui niiskus peaks riietele ligi pääsema. Kui sa võtad vaevaks uusi riideid enne kandmist pesta, siis sa peaksid vabanema enamikest nahaärritajatest.

Kokkuvõttes võib öelda, et uute riiete pesemine võib päästa sind nahaärritusest, eriti siis, kui sul on väga tundlik nahk. Mis puutub teiste inimeste käest bakterite saamisesse, siis sellepärast ei tasu muretseda. Risk on väga väike. Juba aastaid on riideid enne ostmist proovitud ja ühtegi haiguspuhangut sellest tekkinud ei ole. Küll aga on tungivalt soovitav pesta enne kandmist intiimpesu ja ujumisriideid.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles