Mõistlik mood: mõttepaus

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhtal neopreenipinnal elustub peen geomeetria. Aldo Järvsoo
Puhtal neopreenipinnal elustub peen geomeetria. Aldo Järvsoo Foto: Toni Läänsalu
  • Lihtne ja puhas stiil on parim moepuhkus.
  • Minimalistid Eesti moetalentide seas.

See moelugu on pühendatud neile, keda mood üldiselt ei huvita – no et see on midagi lihtsat, kehtivat ja kena. Samavõrra kõnetab teema neid, kel moe alal juba must vöö ehk rikkalikult teadmisi ja kogemusi nii stiilist kui ka disainist. Huvitav küll, aga kõik teed viivad viimaks algusesse tagasi. Puhtus on luksus.

On mitu põhjust just praegu pilk minimalismi poole pöörata. Esiteks on see üks praeguse aja kestvamaid moemantraid, mille kehtivusaja lõppu veel kusagilt ei paista. Teiseks on just puhta disainiga asjad need, mida ka allahindlustelt hankida tasub. Ja kolmandaks kulub puhkus meile lihtsalt ära. Loodusel on käes vaikne laadimisaeg, nii et uskuge – see tuleb kasuks meilegi. Et siis, kui päike taas kõrgemalt käib, viitsiks jälle särada.

Saksa disainer Jil Sander tõusis moedisainerina oma luksusliku puhtuse kontseptsiooniga tippu juba 1970ndate keskpaigas, esimeste seas. Muid trende sellest ajast oleme praeguseks mitu korda trendipaletile tagasi toonud ning siis taas üle parda heitnud. Hea mitu ringi trendispiraalil. Aga mis toimub minimalismileeris? Suurt mitte midagi. Vaikus, avarus ja rahu, isegi tuul ei puhu.

Lihtsad asjad on moes kõige jäävamad. Ning kandjale tihti ka kõige mugavamad – neil pole küljes pretensioonikaid lugusid või disaineri isiklikke ambitsioone, millest mood teadagi kubiseb. Asjad, mis on sulle nagu mõnus turvakapsel, kus sa saad lihtsalt olla see, kes sa oled.

Lihtsad asjad on moes kõige jäävamad. Ning kandjale tihti ka kõige mugavamad – saad lihtsalt olla see, kes sa oled.

Eesti kui minimalistide maa

Eesti moekaardile pilku heites jääb tihti mulje, et minimalistlik esteetika oleks siinkandis justkui kokkuleppeline hea maitse. Mis sellest, et suur osa kaunitare ise eelistaks ikka midagi kaunistatumat, edevamat ja efektsemat. Samas leidub neidki, kellel on lihtsusearmastus veres. Meie pime, külm, aeglane ja endasse tõmbunud ümbrus ühelt poolt justkui soosib kasinust, teisalt tahame pakkuda endale just midagi ülevoolavat, et valitsevast tardumusest ärgata. Mis siis oleks kõige kasulikum moesoovitus? Kanna sellist rõivast, mille sees end kõige paremini tunned.

Lihtsad asjad on tihti kavalasti välja mõeldud, esmapilgul nad ära võluda ei pruugi, aga ajapikku on neisse kerge armuda. Kuid ainult sel juhul, kui moeasja näol on tegu siiski disainiteosega, mille lihtne lõpptulemus on ideest välja kristalliseerunud põhiolemus. Lihtne rõivas võib olla ka labane algtasemel katsetus, millest seesuguseid kvaliteete ei leia. Aga mis vahe neil kahel on?

Superlihtne särkkleit kui minimalismi alustala ja kevade moesoosik. Iris Janvier
Superlihtne särkkleit kui minimalismi alustala ja kevade moesoosik. Iris Janvier Foto: Tiit Mõtus
Detailivabad pastelsed pinnad loovad suurlinliku terviku. Ivo Nikkolo
Detailivabad pastelsed pinnad loovad suurlinliku terviku. Ivo Nikkolo Foto: Erlend Štaub
Puhtad pinnad ja selged helged toonid. Oksana Tandit
Puhtad pinnad ja selged helged toonid. Oksana Tandit Foto: Mark Litvyakov
Meisterlikult lihtsas siluetis ja monokroomses gammas saavad sõna materjalid. Pohjanheimo.
Meisterlikult lihtsas siluetis ja monokroomses gammas saavad sõna materjalid. Pohjanheimo. Foto: Mark Litvyakov
Disain ei pea kandjale koormaks olema. Reet Aus.
Disain ei pea kandjale koormaks olema. Reet Aus. Foto: Mark Litvyakov
Karge valge ja graafiline hingamisruum Lilli Jahilo kollektsioonis.
Karge valge ja graafiline hingamisruum Lilli Jahilo kollektsioonis. Foto: Erlend Štaub

Kõik algab heast kangast

Hea asi algab materjali ja teostuse kvaliteedist. Hea kangas ei vaja liigselt vigurdamist, et mõjule pääseda, pigem püütakse nigelat materjali pusserdiste ja volangide alla ära peita, et see pisut kobedam välja näeks. Kui otsid rõivast, mida pikki aastaid tüdimatult kanda saaks, siis pole nagunii mõtet kehva kangasse investeerida. Aga tea, et ka moetalent ei raiska oma annet selleks, et end viletsas materjalis väljendada.

Järgmisena tulevad mängu proportsioonid – mida vähem on kleidil või kostüümil pilku eksitavaid elemente, seda paremini peavad olema paika timmitud üldised mahud. See on justkui kompositsiooni loomine, kus juba paar joont  kõneleb terve loo ning sentimeeter siia-sinna muudab tervikut tundmatuseni. Mõistagi peab ka teostus olema laitmatu ning disain sobima kanga omadustega. Nii et pealtnäha lihtsas võrrandis on õige mitu pretensioonikat muutujat, mis kogu asja kihva võivad keerata. Üks vettpidavamaid soovitusi hea minimalistliku asja leidmiseks on ehk juhinduda disaineri nimest, kelle oskusi ja taset usaldad. Omamoodi minimalismi Mekaks on viimasel kümnendil kujunenud Venemaa moeturg. Jah, lugesite õigesti – slaavi maitse ei tähenda enam kulda-karda, vaid on elitaarsemas osas pigem väga vaoshoitud. Kõigist moepealinnadest leiab tipptegijaid, kes väljendavad end just lakoonilises laadis.

Ka meie Eesti moeelu on minimalismi poolest värskendavalt rikas. Näiteks lihtsa ja geniaalse joonega Aldo Järvsoo eelistab üha enam väljendada oma ideid puhtas keeles. Äsja Kuldnõelaga tunnustatud Lilli Jahilo on meie sinivereline põhjamaine minimalist. Oksana Tandit balansseerib oma jõulise ja maskuliinse käekirjaga tihti stiili piirimail, kuid tervikud on alati kehtestavad ja veenvad. Pohjanheimo moemaja parimatest paladest on enamik väga stiliseeritud ja detailivaesed, toomaks esile väärikat kangast ja paika timmitud vormimängu. Ning isegi väärtust lisava taaskasutusmoe eestvedaja Reet Aus suudab end väljendada lihtsas laadis. Moemeister Vilve Unt, kes aastaid juhtinud EKA moekateedrit, leidis oma põhiolemuse ja kordumatu stiilikeele samuti just minimalismis. Moemärkide seaski pole puhtast esteetikast puudust. Ivo Nikkolo klaar ja helge kevadkollektsioon on nii kristallselge ja modernne, et sobiks esindusrõivaks mis tahes maailma nurgas. Ning see siin on vaid näputäis näiteid… Loojaid, kes oskavad teha midagi ilusat, lihtsat ja samas kordumatut, leidub siinmail veel.

Parimad allahindlusleiud on lihtsad

Moemaailm armastab julget katsetamist. Elu ega ennast ei tasu tõsiselt võtta, veidraid värve ja uusi siluette pole mõtet peljata. Aga iga pidu lõpeb kord ja just praegu on hetk, mil tahaks hinge tõmmata. Pane selga midagi rahulikku – ja see puhkepaus tekib hetkega. Seda enam, et praegune aeg jääb moehooaegade vahepeale. Talveasju enam uusi ei tahaks, aga kevad tundub alles kaugel…

Neile moesõpradele, kes allahindlustel aardeid otsivad, on samuti parim soovitus juhinduda rahulikust disainist ja heast kvaliteedist. Trendielemente täis topitud rõiva puhul väike hind eriti ei õigusta, sest tema parim-enne on paratamatult möödas. Kuid mõni lihtsalõikeline sirge kleit, kostüüm, korralik kardiga, mantel või muu ajatuma moega ese – usu, mitte keegi ei suuda ka kümne aasta pärast tuvastada, millisesse moehooaega see omal ajal kuulus. Kui lõige istub, värv meeldib ja materjal on väärikas, siis teed suure tõenäosusega just allahindluse ajal oma riidekappi igati väärt investeeringu.

Efektsed õlad ja ongi kleit olemas – minimalismi suurmeistri Jil Sanderi esituses. / Scanpix
Efektsed õlad ja ongi kleit olemas – minimalismi suurmeistri Jil Sanderi esituses. / Scanpix Foto: SCANPIX
Suur, stiilne ja superlihtne on kevadine lemmikmantel. Proenza Schouler. / Scanpix
Suur, stiilne ja superlihtne on kevadine lemmikmantel. Proenza Schouler. / Scanpix Foto: SCANPIX
Modernne tuletis särk-mantel-kleidist. Yohji Yamamoto / Scanpix
Modernne tuletis särk-mantel-kleidist. Yohji Yamamoto / Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles