Punapeediga mitmete haiguste vastu

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aive Luigela «Tervise kokaraamat» (Varrak, 2011)
Aive Luigela «Tervise kokaraamat» (Varrak, 2011) Foto: Kirjastus Varrak

Toitumisspetsialisti Aive Luigela värskeima kokaraamatu «Tervise kokaraamatu» esikaant ei ehi peet ilmaasjata. Peedist saab autori sõnul abi väga mitmete vaevuste korral, olgu selleks külmetushaigused, seedimisprobleemid või lihtsalt immuunsüsteemi tugevdamine.

Eri murede korral tuleb kasulikku köögvilja erinevalt töödelda, kui ühel kujul ei maitse, võib katsetada teisi võimalusi. Mõnedel puhkudel, näiteks külmetuse raviks, on aga soovitatav just toores peedimahl, teistel juhtudel võib see olla aga välistatud, näiteks seedimisprobleemide korral.

Külmetushaiguste ja seedevaevuste vastu

«Külmetushaiguste puhul on soovitatav tõepoolest juua toorest peedimahla, seda isegi soojana, võtab nohu ära, paneb higistama ja annab hääle tagasi, mõjub häälepaeltele väga hästi. Maohädade puhul on aga vastupidi abi kuumutatud peedist,» jagas Aive Luigela tarkusi. Ta rõhutas, et seedevaevuste puhul peab peet olema kindlasti kuumtöödeldud ning kõhukinnisuse puhul on peedi söömine lausa hädavajalik.

Peet ei pruugi siiski kõigile meeldida, kuid sel juhul saab seda köögivilja Aive Luigela sõnul lihtsalt nutikamalt kasutada, kasulikud toimed jäävad ikka alles. Lastele soovitab Luigela külmetuse puhul kombineerida peedimahla näiteks õunamahlaga või lihtsalt maitsestada selliselt, et ka lapsele meeldiks.

Allergia ja stressi vastu

Vähemalt paaris «Tervise kokaraamatu» retseptis lisatakse punapeeti hakklihatoitudele, allergiate peatüki alt leiab peedi-hakklihavormi, stressi juurest aga punased kotletid. Selliselt kotlette tehes ei julge alati perele öeldagi, et peet kotletis. Luigela kinnitab endagi poolt seda kõhklust, öeldes, et on oma mehe tihti niimoodi ära petnud – laual pole isegi mitte kala- ega lihakotlet, vaid hoopis köögviljakotlet!

«Omavahel toiduaineid kombineerides, eriti kui seeni ka juurde panna, jätabki ilusasti hea lihamaitse juurde. Pean ütlema, et tatraputru keetes koos kapsaga, mis on tervisele väga kasulik, jätab see maitse poolest mulje, nagu sööks tatraputru koos lihaga,» jagas Luigela nippe, kuidas maitseid tervislikult rikastada.

Tänapäeval on peedi kasutamine hästi lihtsaks tehtud, seda müüakse juba keedetud ja aurutatud kujul poes. Kui peeti peaks üle jääma, võib peedi riivida ja sügavkülma panna, aga teha ka sellise salati, mis Luigela kinnitusel püsib nädalaid külmkapis keeratava kaanega purgis. Selleks tuleb riivitud peedile juurde lisada riivitud või peeneks hakitud küüslauku, natuke sidrunihapet ja suhkrut ning maitsestada. «Sellest ajast, kui mu abikaasa hakkas peeti sööma, ei ole tal kolesterooliga probleemi, ammugi mitte seedimisega,» märkis ta.

Punased kotletid

  • 300 g hakkliha
  • 1 sibul
  • 1 keedetud kartul
  • 150 g keedetud punapeeti
  • 1 marineeritud kurk
  • 2 muna
  • 0,5 tl jahvatatud pipart
  • soola
  • õli

Haki sibul ja prae õlis kuldkollaseks. Riivi kartul ning tükelda punapeet ja kurk väikesteks kuubikuteks. Sega kõik toiduained kokku ühtlaseks tainaks ja vormi neist peo vahel kotletid. Tõsta kotletid ahjupannile küpsetuspaberile. Lükka pann 15-20 minutiks 200-kraadisesse ahju. Söö kotlette kartulipüree ja hautatud köögiviljadega.

Retsept pärineb Aive Luigela «Tervise kokaraamatust» (Varrak, 2011).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles