Põhjus, miks emad oma lapsi vasakul puusal kannavad

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anna Omelchenko / PantherMedia / Scanpix

Olete kunagi märganud, et kannate oma last – või et teised naised kannavad oma last – just vasakul puusal ja toetavad vasaku käega, hoolimata sellest, et nad võivad olla paremakäelised? Teadusel on lõpuks sellele huvitavale fenomenile selgitus.

Varasemad uuringud on viidanud, et 70-85 protsenti naistest ja tüdrukutest kipuvad beebisid või nukke just vasakul küljel hoidma. Huvitaval kombel aga meeste puhul taolist eelistust pole täheldatud.

Teadlased on aastaid püüdnud sellele selgitust leida, vahendab news.com.au. Lõpuks on jõutud arusaamisele, et põhjus peitub meie ajupoolkerades. Kui ema hoiab beebit vasakul küljel, siis läheb «põlema» tema parem ajupoolkera, mis aitab kaasa ema ja lapse vahelise sideme tekkimisele. Lihtsalt selgitades: puudutused keha vasakul küljel stimuleerivad meie paremat ajupoolkera, mis on muuhulgas ühtlasi vastutav keele ning emotsionaalsete signaalide tõlgendamise eest. Seega on ema võimeline beebi signaale paremini mõistma, kui laps on vasakul puusal.

Huvitav on ka see, et me pole ainsad imetajad, kes nii käituvad. Uurijad jälgisid uuringu raames ka näiteks metsikuid hobuseid, põhjapõtru, känguruid ja vaalasid. Ka loomade puhul võis märgata, et emasloomad hoiavad oma järglasi vasakul küljel ning ka siis, kui noorloomad olid juba võimelised ise oma valikuid tegema, valisid nad instinktiivselt vasaku külje.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles