Kehaõlisid ülistades

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JO WOOD ORGANICS USIKU KEHAÕLI. Sügavalt niisutav ja leevendav kehaõli arnika ja saialillega. Päevakübara ja naistepuna aktiivsed ekstraktid vähendavad punetust ja ärritust, tõstes samal ajal tuju ja tugevdades immuunsüsteemi. Aprikoosi- ja greibiseemneõlide antioksüdandid kaitsevad nahka kahjulike vabade radikaalide eest. Arktiline mustikas, hinnaline vitamiin E ja rasvhapeterikas õli leevendavad ja kosutavad kuiva nahka, jättes selle elastseks, pehmeks ja siledaks. Kehaõli tuleb masseerida pärast dušši või vanni, kuni ihu on veel niiske ja soe.
JO WOOD ORGANICS USIKU KEHAÕLI. Sügavalt niisutav ja leevendav kehaõli arnika ja saialillega. Päevakübara ja naistepuna aktiivsed ekstraktid vähendavad punetust ja ärritust, tõstes samal ajal tuju ja tugevdades immuunsüsteemi. Aprikoosi- ja greibiseemneõlide antioksüdandid kaitsevad nahka kahjulike vabade radikaalide eest. Arktiline mustikas, hinnaline vitamiin E ja rasvhapeterikas õli leevendavad ja kosutavad kuiva nahka, jättes selle elastseks, pehmeks ja siledaks. Kehaõli tuleb masseerida pärast dušši või vanni, kuni ihu on veel niiske ja soe. Foto: Erakogu

Naturaalsete nahahooldustoodete ajalugu viib meid ajas mitmeid tuhandeid aastaid tagasi. Juba muistsetel egiptlastel oli naha erinevate probleemide jaoks oma hooldus ja ravi. Vanim õli, mida siiani ihu hellitamiseks puhtalt või ühe koostisosana ilutoodetes kasutatakse, on oliiviõli, millele omistatakse isegi afrodisiaakumi omadusi.

Oliiviõli sisaldab rohkelt nahka toitvat E-vitamiini ning tänu antioksüdantidele pidurdab ka vananemist. Ega ilmaasjata ole erinevad taimsed õlid aastatuhandeid au sees olnud.

Mitmetoimelised ja tõhusad

Kosmeetikatööstuse poolt vähem rikutud kultuurid kasutavad tänapäevani oma igapäevases iluhoolduses valdavalt naturaalseid ja puhtaid õlisid. Õlid on endiselt au sees nii Aasias kui ka Lõuna-Aafrikas.

Ajast aega on imetletud Vahemere maade naiste kauni naha saladust – selle taga on just nimelt puhas oliiviõli, mida kasutatakse naha regulaarsel hooldamisel. Õlide kasuks räägib ka nende universaalsus – parimaid võib kasutada nii päevameigi mahavõtmiseks, naha niisutamiseks ja toitmiseks, juuksemaskide tegemiseks kui ka probleemse naha raviks.

Keha- ja massaažiõlidena kasutatavaid baasõlisid saadakse enamasti taime seemnetest, üks erand on avokaadoõli, mida saadakse viljalihast. Massaažiõlid on orgaanilise kosmeetika e-poe Natural Me toodete spetsialisti Kristen Tuulmetsa sõnul tihedama konsistentsiga ega imendu nii kiiresti, nende puhul on baasõlile sageli lisaks segatud eeterlikke õlisid, et saavutada aroomiteraapilist efekti.

Lihtsalt kehale määrimiseks soovitab ta kasutada kergemaid õlisid nagu näiteks jojobaõli või kibuvitsaseemneõli, neist viimane aitab võidelda ka vananemise vastu. Selleks, et õli saaks hästi imenduda ega määriks riideid, tuleb seda kanda niiskele nahale, pärast veeprotseduure ning lasta mõni minut imenduda. Nägu tasub hooldada pigem täiesti puhta õliga, ent soovi korral võib sellelegi lisada eeterlikke õlisid, seda vahekorras viis tilka 10 ml kohta, mitte rohkem.

Rikkalik valik

Tänapäeval kasutatavate õlide valik on väga rikkalik – enim tuntud õlisid nagu oliivi-, jojoba-, avokaado- ja kibuvitsaõli täiendavad uuemad: porgandi-, vaarikaseemne- ja maasikaseemneõlid, millel igaühel on oma toime. Lisaks võib õlisid omavahel segada ja tulemusena saada vägagi luksusliku ilutoote, milles on koos palju häid omadusi.

Endale sobiva õli või õlisegu leidmisel tuleks lähtuda nii nahatüübist kui ka isiklikest eelistustest. Sageli kehtib reegel, et kui mõni aine ei sobi toiduna, võib tekkida vastureaktsioon ka seda nahale pannes. Kui on teada allergia pähklite vastu, ei ole soovitatav muidu väga heade omadustega magusmandliõli kasutamine.

Üks neutraalsemaid, kõikidele nahatüüpidele sobiv kerge jojobaõli on oma päritolu poolest teiselt poolt Atlandi ookeani meie jaoks vägagi eksootiline. Arizonas, Californias ja Mehhikos kasvavast jojobapuu viljade seemnetest valmistatav õli on oma olemuselt vedel vaha. See hea imendumisvõimega kerge õli on koostiselt väga sarnane naha enda rasuga, tänu millele on kasulik nii kuiva kui ka rasuse naha korral, viimase puhul isegi soovitav.

Näohoolduses on jojobaõli puhastest õlidest hinnatuim. Sellega saab edukalt meiki maha võtta, näonahka toita ja ravida aknet, lisaks võib teha juuksemaske või kasutada küüneõlina. Jojobaõli on naturaalse päikesefaktoriga SPF 4 ja sobib seegahästi päevitusõliks. Tänu õrnale toimele sobib jojobaõli ka lastele.

Eksootilist päritolu on ka pika ajalooga ning äärmiselt kasulikud avokaadoõli ja kibuvitsaseemneõli. Viimase ravivad ja hooldavad omadused on Tšiili pärismaalastele olnud teada sajandeid ning nüüdseks leidnud tõestust üle maailma.

Puhas kibuvitsaseemneõli aitab tänu A-vitamiinile vähendada kortse ja teisi vananemise ilminguid ning on ideaalne igapäevane niisutaja kuivale, tundlikule, allergilisele nahale. Üht vanemat kosmeetilisel eesmärgil kasutatud avokaadoõli tarvitasid Mehhiko ja Arizona hõimude naised, et kaitsta oma nahka kuivade tuulte eest ning hoida nahka pehme ja noorena.

Tähelepanu koostisele

Neid ning paljusid teisi õlisid sisaldavad ka looduskosmeetikatooted ja kallimate ilutööstuse kaubamärkide tooted. Õlisegu puhul on oluline järjekord: nimekirjas esimene märgib põhikomponenti. Nii nagu viimasel ajal on süvenenud trend jälgida, mida sisaldavad toiduained, tuleb sama tähelepanelikult lugeda kirja kosmeetikumidel.

Paraku müüakse õlide nime all Kristen Tuulmetsa sõnul ka mineraalõlisid, mille toime on otse vastupidine ning võib olla nahale lausa kahjulik. Naturaalsest õlist koostises annab Tuulmetsa sõnul aimu taime ladinakeelne nimetus. Odavamates nahahooldustoodetes kasutatud mineraalõli on küll mugavalt lõhnatu ja kergelt imenduv, moodustades nahale kaitsva kihigi, ent see kiht on rohkem kui plastkile, mis takistab naha hingamist ja ummistab poore.

Üks sellistest mineraalõlidest, mida tuleks vältida, on Tuulmetsa sõnul paraffinum liquidum. Rutakas elutempos oleme tihtipeale harjunud oma probleemidele leidma kiireid lahendusi, kuid selliste lahendustega teeme endale tõelise karuteene. Looduslikud tooted võivad vajada harjumist ja suuremat kannatust, aga tulemus on seda väärt.

Head avastamist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles