Tippkoka soovitus: need on Soome parimad restoranid!

Piret Kooli
, Soome 100 portaali peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome tippkokk ja ettevõtja Hans Välimäki
Soome tippkokk ja ettevõtja Hans Välimäki Foto: Foto: Jussi Ratilainen

Soome tippkokk Hans Välimäki valis välja 2016. aasta parimad restoranid ning avaldas oma lemmikute ja pettumuse valmistanute pingerea.

Aasta parima kogemusega toidukohaks nimetas Välimäki Helsingis asuva restorani Grön

«Nende menüüs on taimetoitlasele meelepärased kvaliteetroad,» kirjeldas Välimäki makuja.fi veebilehele antud kommentaaris. Ühtlasi kiitis Michelin-tähega pärjatud Välimäki ka restorani kiiret arengut.

«Restoranis on märgata samasugust tegutsemislusti nagu Turus asuvas Kaskis. Samas tõi see koht meelde mulle mu oma restorani Chez Dominique*. Usun, et kui nad jätkavad valitud rada, on neil ees särav tulevik. Ehk antakse neile isegi Michelini täht,» avaldas tippkokk lootust.

Kaskis
Kaskis Foto: Instagram

Restorani Grön peakokk ja asutaja Toni Kostian pärjati lõppenud aastal ka tiitliga Vuoden Kokki 2016.

Häid sõnu jagus Välimäkil ka Porvoos tegutsevale restoranile SicaPelle.

«See oli minu jaoks täiesti uutmoodi kogemus,» tunnistas Välimäki.

Aasta üllatajaks nimetas tippkokk aga äsjamainitud restorani käivitanud tandemi (Samuli Wirgentius ja Riku Stenros) teist, samuti Porvoos asuvat toidukohta, mil nimeks Meat District. Muide, selle söögikoha veebilehekülg on omaette elamus.

«Minu tutvuskonnas on palju häid sõnu öeldud selle restorani kohta, ise käisin seal viimati läinud sügisel ning toidu kvaliteet ja maitsete kooskõla kõnetasid mind. Ja iseäranis tore on teada, et ka väljapool Helsingit toimub midagi.»

Aasta parim burger valmis Välimäki sõnul aga taas Helsingis, hamburgerirestoranis Naughty BRGR.

Soomes ja maailmas väga kõrgelt hinnatud tippkokk Hans Välimäki on kuue restorani asutaja ning neist ühega – tänaseks tegevuse lõpetanud Chez Dominique – on ta pälvinud kaks Michelini tähte (I täht 2001-2002, II 2003-2009). Niisiis on tema sõnal toidumaailmas kaalu. Oma FB lehel on Välimäki avaldanud ka pikema nimekirja, mille siinkohal teilegi maitsta anname:

  • Parim välismaine restoran 2016: The Bluehill at The Stone Barns, NYC
  • Parim restoranikogemus 2016 Soomes: Kaskis, Turus
  • Parim atmosfäär: Basbas, Helsingis
  • Parim veinibaar: Basbas Wine & Staff, Helsingis
  • Parim terrassikogemus Soomes 2016: Löyly, Helsingis
  • Parim uustulnuk 2016: SicaPelle, Porvoos
  • Kõige üllatavam kogemus 2016: Meat District, Porvoos
  • Parim Kokk 2016 Soomes: Markus Aremo, Regina, Helsingis
  • Parim Noo Kokk 2016: Mansikka & Raisio, Kaskis, Turku
  • Parim Festival 2016: Ruisrock, Turus
  • Parim ettekandja(d): Riina Nissinen ja Katja Merinen, Finnjävel/ Hullu Poro
  • Parim Michelin kokk 2016: Björn Franzén, Stockholmis
  • Suurim ootus uuel aastal: Franzén, 2017 avab Björn oma restrani Rootsi pealinnas uues kohas. «Ootan ei rohkem ega vähem kui seda, et see täidab tipptasemele esitatavad nõudmised,» avaldab Välimäki.
  • Suurim üllatus 2016: Michelini kolm tähte, Geranium Kopenhagen & Maaemo, Oslo
  • Aasta uustulnuk toidu osas: taimetoidud üha üllatavamal moel
  • Aasta ebaõnnetumised: katseklaasiroad ehk taimne liha (nyhtökaura, härkis ja teised kummi meenutavad segud)
  • Parim hamburger: Naughty Brgr ,Helsingis
  • Parim taimetoit 2016: Saison San Fransiscos, roog nimega Melanzzane
  • Restorani-ala suurtegu: ajakirja Viisi Tähteä tagasitulek
  • Parim toidutoimetaja 2016: Valtteri Väkevä Helsingin Sanomat
  • Aasta küsimärk 2017: Mathias Dalhgren, kes lõpetas kahe Michelini tähega restorani Matsalen ega soostu oma tulevikust midagi avaldama.
  • Aasta lahkuja #1: vaakumküpsetus (loodetavasti kaob täiesti ja määratakse  kogu maailmas keelatud meetodite hulka, sest see ei ole turvaline)
  • Aasta lahkuja #2: Üli- või halenaljakad toitude nimed. Milleks ometi?
  • Aasta tulija 2017: Ootan säravaid ettekandjad ja kelnereid, kelle eeskujudeks ja koolituse osaks on telesarja «Jeeves and Wooster» vaatamine ning Thomas Manni poolikuks jäänud meistriteose «Seikleja Felix Krulli pihtimused» lugemine.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles