Küpsetatud kõrvitsa-toorjuustu kook

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig jagab põneva koogi retsepti, milles kõrvitsa maitse väga tunda ei jää. Pigem annab see tema sõnul koogile lihtsalt mahlasust juurde, muudab selle natukene tervislikumaks ja annab värvi.

Kook peaks enne sööma hakkamist vähemalt viis tundi, aga veel parem kui terve ööpäeva, külmkapis tahenema.

Küpsetatud kõrvitsa-toorjuustu kook

Põhi

  • 200 g digestive küpsiseid
  • 60 g sulatatud võid

Täidis

  • 600 g toorjuustu
  • 1,5 dl suhkrut
  • Suts soola
  • 300 g kõrvitsapüreed
  • 4 muna
  • 80 g hapukoort
  • 1 spl jahu
  • 1,5 tl vaniljeekstrakti

Kate

  • 150 g 20-protsendilist hapukoort
  • Röstitud pekaanipähkleid
  • Granaatõunaseemneid
  • Röstitud pähkleid
  • 0,5 dl tavalist suhkrut
  • 0,5 dl fariinisuhkrut
  • 0,5 tl kaneeli
  • Suts soola
  • 2 dl pekaanipähkleid (või muid pähkleid)
Foto: Kadri Raig

Põhi

Sulata või.

Samal ajal purusta küpsised peeneks puruks.

Sega või ja küpsised omavahel kokku ning suru ühtlaselt vormi põhja.

Pane vorm ülejäänud täidise tegemise ajaks külmkappi.

Täidis

Eelsoojenda ahi 170 kraadini.

Vahusta toasooja toorjuustu suhkru ja sutsukese soolaga kuni suhkur lahustub.

Mikserda juurde kõrvitsapüree ning seejärel ükshaaval munad ning hapukoor.

Viimasena sõelu hulka jahu ning lisa vaniljeekstrakt.

Küpseta kooki 20 minutit 170 kraadi juures, siis alanda kuumus 130 kraadini ning küpseta veel 50 minutit. Kook peab jääma keskelt võbelev.

Lase koogil ahjus avatud uksega umbes tund aega jahtuda, seejärel määri katteks ühtlane kiht hapukoort.

Kui kook on jahtunud täiesti toatemperatuurile, siis tõsta see külmkappi homset ootama.

Röstitud pähklid

Sulata praepannil keskmisel kuumusel suhkrud koos maitseainete ja soolaga.

Kui suhkrud on karamelliks muutunud, siis lisa pannile pähklid ning kata need segades ühtlase karamellikihiga.

Kalluta pannitäis küpsetuspaberile ning eralda kuumad pähklid üksteise küljest kahvlite abil - ole ettevaatlik, sest suhkur on kohutavalt tuline!

Lase pähklitel täielikult jahtuda.

* Kõrvitsapüree tegemiseks keeda puhastatud ja kuubistatud kõrvitsat väga vähese veega umbes 20 minutit (või kuni kõrvits pehme on), kurna vesi ning püreeri saumikseriga ühtlaseks. Nii saad püreed ka sügavkülmas hoiustada ja sobival hetkel sellest kiiresti koogi või supi valmistada.

* Kaunistamine jäta koogi serveerimise päevaks - muidu võib karamell pähklite ümbert hapukoorekatte sisse sulama hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles