Spetsialistid annavad nõu: milliseid jooke pakkuda jõulutoitude kõrvale?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Benis Arapovic / PantherMedia / Scanpix

Rikkalikul jõululaual on traditsioonilisteks külalisteks nii sealihapraad hapukapsaga, sült, linnulihapraed, verivorstid pohlamoosiga ning magusad piparkoogid. Milliseid jooke sobiks nende toitude kõrvale pakkuda? 

Prike joogiekspert Hannes Aedla annab soovitusi laiast veinimaailmast ning Prike World Class Brand Ambassador Andrei Kazakov aitab leida toitude juurde sobivaid kokteile.

Sealihapraad hapukapsaga

Johann Brunner Riesling Mosel
Johann Brunner Riesling Mosel Foto: tootja

Hannes Aedla: «Kuna tegemist ka saksapärase roaga, soovitaksin siia juurde klassikalist Saksa Rieslingut. Toidu ja veini sobivuse tagab kapsa aromaatsus ja sealiha kergus. Saksa Rieslingute puhul peaks jälgima nende kuivusastet, soovitaksin Classic stiilis veini, mis on poolkuiva ja poolmagusa piiril.

Soovitaksin näiteks Johann Brunner Riesling Rheinhessen veini. Selles veinis on piisavalt hapet, et rasvane toit muuta kergemaks ning teisest küljest piisavalt aromaatsust ja puuviljasust, mis sobib hapukapsaga.»

Andrei Kazakov: «Hapukapsaga serveeritud sealihaprae juurde sobib kuivem ja mõrum kokteil. Jook peaks olema suhteliselt kerge, sest toit ise on väga rammus. Lihtne ja maitserikas Vermut & Tonic sobib suurepäraselt.»

Vermut & Tonic

  • Antica Formula  (vermut) 4 cl
  • Fever Tree Bitter Lemon toonik pikenduseks

Serveerida rohke jääga veinipokaalis, kaunistada sidruniga.

Verivorstid pohlamoosiga

Hannes Aedla: «Selle roa juurde sobib suurepäraselt kergem ja happelisem punane vein Valpolicella piirkonnast Itaaliast või ka lihtsam Prantsusmaa Bordeaux piirkonna klassikaline segu. Näiteks Zonin Valpolicella Classico või B&G Bordeaux Rouge Merlot Cabernet Sauvignon.»

Andrei Kazakov: «Verivorstide juurde serveeritavat pohlamoosi kasutaksin kindlasti ka kokteilis ja teeksin oma versiooni Cover Clubist. Klassikaliselt tuleb Clover Clubi teha vaarikatega, aga kes keelab kohaliku versiooni teha? Lisaks, ärge kartke munavalget kokteilis, see annab kreemisust ja ilusat vahtu juurde.»

Clover Club pohlamoosiga

  • Tanqueray 10 (džinn) 4 cl
  • Sidrunimahl 2 cl
  • Pohlamoos 2 cl
  • 1 munavalge

Lisada kõik komponendid šeikerisse, raputada korralikult ilma jääta, seejärel jääga, valada läbi sõela coupe-klaasi.

Hanepraad

B&G Reserve Pinot Noir
B&G Reserve Pinot Noir Foto: tootja

Hannes Aedla: «Hanepraad vajab kindlasti marjasemat ja mahlakamat veini, et roog muutuks mahlasemaks. Heaks kaaslaseks on kindlasti ilusa kirsise happega Pinot Noiri marjast punane vein, näiteks B&G Pinot Noir Reserve. Valgetest veinidest soovitaksin hane juurde elegantsemat ja veidi täidlasemat Chardonnay marjast puuviljasemat veini. Näiteks Robertson Chardonnay või Lindemans BIN 65 Chardonnay.»

Andrei Kazakov: «Haneprae või pardi kõrvale oleks hea punast veini nautida, mida saame kasutada ka kokteilis. Cobbler kokteil on hea kaaslane sellise roa kõrvale.»  

Cobbler

  • Hennessy VSOP 4 cl
  • Grand Marnier (liköör) 3 cl
  • Maori Bay Pinot Noir 8 cl

Täita veinipokaal purustatud jääga ääreni täis, lisada kõik komponendid, segada korralikult läbi, kaunistada apelsini ja piparmündiga.

Sült

Hannes Aedla: «Süldi juurde soovitan magusama noodiga Rieslingut, näiteks Moseli piirkonna Kabinett stiilis vein Johann Brunner Riesling Mosel.»

Andrei Kazakov: «Süldi juurde pakuksin kokteiliks midagi taimset, näiteks Tomatinit. See on palju kergem kui kõigile tuntud Bloody Mary ja sobib süldiga väga hästi.»

Tomatini

  • Kirsstomat 5-6 tk
  • Ketel One (viin) 4 cl
  • Sidrunimahl 2 cl
  • Suhkrusiirup (1:1) 1,5 cl
  • Söögiäädikas 0,5 tl
  • Sool, pipar, tabasco’t maitse järgi.

Purustada tomatid nuiaga šeikeris, lisada kõik komponendid, raputada jääga, serveerida kokteili- või coupe-klaasi läbi sõela, kaunistada kirsstomatiga.

Piparkoogid

DOW Nirvana Port
DOW Nirvana Port Foto: tootja

Hannes Aedla: «Piparkookide juurde sobiks šerri või magusam portvein. Näiteks DOW’s Nirvana Reserve Port. Ka jõulised ja täidlased punased veinid sobivad kokku piparkookidega, soovitaksin Rawson's Retreat Shiraz Cabernet Sauvignon. Veini üleküpsenud noodid ja vähene tanniin lähevad hästi kokku piparkoogi tugeva ja veidikene vürtsise maitsega.»

Andrei Kazakov: «Piparkookide juurde soovitan klassikalist kokteili Hot Toddy, mis teeb seest soojaks.»

Hot Toddy

  • Johnnie Walker Gold Label viski 4 cl
  • Mesi 2 cl
  • Sidrunimahl 2 cl
  • Kuum vesi

Segada teetassis mesi kuuma veega, lisada viskit, sidrunimahla. Kaunistada nelgi, sidruni ja kaneelipulgaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles