Hongkongist naasnud ilulooja Merilin Markov-Valm: kui tahta läbi lüüa, siis tuleb käia ennast koolitamas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merilin Markov-Valm
Merilin Markov-Valm Foto: Margus Vilisoo

Pidevalt ennast täiendav T&M Ilusalongi omanik ning iluspetsialist Merilin Markov-Valm käis Hongkongis õppimas uusi iluoskusi, nägi seal iluvõtteid, mida kasutatakse teistsuguse kultuuri ja ilumõiste puhul, sai järjekordselt uusi teadmisi ja veendus taas kord, et Eesti naised on ilusad ja Eestis on hea elada.

Hiinas-käik on teil selja taga kui tavapärane see on, et Eesti koolitajad käivad end Hiinas koolitamas?

See ei ole väga tavapärane, Eesti koolitajad ei käi väga palju välismaal. Pigem minnakse Läti, Leedu, Soome või paremal juhul Saksamaale, seda seetõttu, et see on niivõrd kallis. Üks odavam püsimeigi koolitus, kui minna selleks välismaale, on 2000 euro kanti. Muidu algavad koolitused 3500 eurost ja sealt edasi. Praegu tuleb ka Ameerikas koolitus, mille tausta ma uurisin, see maksab 4300 eurot ning kestab kolm päeva. Sinna juurde tulevad kõik oma kulud, kui on vaja kaasa võtta veel oma modell, lisaks majutus ja muud vajalikud kulud. 

Eesti probleem on see, et tehakse koolitus ära ja hakatakse kohe töötama inimeste peal. Kui seda teha koolitusel koolitaja kõrval, siis küll, sest koolitaja on juures ning jälgib käe asendit ja kontrollib, et kõik oleks nii, nagu peab. Minu juurde tullakse sageli täiendkoolitusele ja seda peamiselt sama murega – baaskoolitus on küll läbitud, kuid seda paraku samal ajal, kui õpetaja ise tööd tegi. Liiga vähe on individuaalset lähenemist ja koolitajad peaksid siiski arvestama sellega, mis töö parasjagu käsil on – kas püsimeigi tegemine kliendile või õppida soovivate inimeste koolitamine. Ükski koolitaja ei tohi endale sellist luksust lubada, see näitab sügavalt õpetaja/koolitaja kompetensi. Õpilane peab baaskoolituselt lahkuma kerge südame, enesekindluse ja tahtega julgeda üksi tööga alustada. 

Üksi jäädes on kontakt esimese kliendiga see, mil käed hakkavad siiski värisema ja tekib ebakindlus. Selleks, et see tunne tasapisi kaoks, tuleb peale baaskoolitust väga palju harjutada kunstmodelli peal ja kui käsi juba kindel tundub, siis liikuda edasi inimese peale.

Kui kaua te olete ilumaailmas tegutsenud?

Ilumaailmas olen nüüdseks tegutsenud 20 aastat, aastad lendavad nii ruttu, et ma täpselt enam ei mäletagi, aga alustasin ma 17-aastaselt.

Ikka veel leiate, et peate ennast koolitama, käima parimate koolitajate juures. Kas on iga kord midagi juurde õppida?

Koolitamas käin end vähemalt korra aastas, kuid enamasti siiski rohkem, kaks-kolm korda tuleb üldiselt ära. Seda seetõttu, et alati on keegi, kes teeb mingit asja väga hästi ja oskab teistele õpetada nippe või tehnikat, milleni nad ise jõudnud, mis hõlbustavad teatud valdkonna tööd ja parandavad töötulemusi. Kliendid tahavad ju ikka saada kõige paremat tulemust ja seda saab pakkuda ainult ennast koolitades.

Mis on see, mida Hiinas õpetati? Kas sealne õpetus, kultuur või tehnikad erinevad palju sellest, mida suurem osa Eesti iluspetsialiste valdab?

Kultuurivahe on väga suur, alustades sellest, et sinna minnes tööalaselt vaatavad sulle otsa teistsugused inimesed, teistsugused kulmud, teistsugused huuled ja silmad. Selliste näojoontega inimestele me joonistame teistsuguseid kulme. Meie põhjamaa inimestele sellise kujuga kulmud ei sobiks. Kui rääkida sealsest koolitusest, siis iga maa inimene õpetab omamoodi, lähtudes enda kultuuri näojoontest. Sellest lähtuvalt tulevad ka erinevad stiilid ja sellega kaasneb kõik muu.

Mida te veel peale koolituste Hiinas nägite ning mida selline kogemus teile kui tippspetsialistile juurde andis?

Kõigepealt kindlasti see, et oli suur šokk ja ärevus minna nii suurde linna, kus kõik oli nii teistmoodi. Päevakava oli selline, et kaks nädalat olid täis pikki õppepäevi, päevavalgust nägin ma vaid tund aega päevast. Sellest neli päeva olid messipäevad, kus oli meeletult rahvast. See käik ise tasus ennast väga ära, tulid uued protseduurid, milleks on põseruuži püsimeik Dolce blush, uues stiilis Ombre kulmutehnika, Microblading karvtehnika, Microshading brows, silmalainer Eye shadow, lasereemaldusprotsetuurid (püsimeigi/tatto, pigmendi laikude, kapilaaride eemaldus jne), Candy lips, mille käigus õpetati tegema tuimestuseta püsimeiki huultele. Tuimestuseta huule püsimeigi tegija oli väga tasemel, ta tegi seda number üks nõelaga ja nii, et modell ei tundnud praktiliselt midagi ning verd ei olnud üldse näha. See näitab, et Eestis vajab see kõik veel palju harjutamist.

Kui tahta läbi lüüa, siis tuleb käia ennast koolitamas. Saadud emotsioon oli tegelikult väga positiivne. Sain näha, kuidas inimesed mujal elavad ja seda suurt melu naudivad. Endalegi selgus tagantjärele vaadates, et olin selle suurlinna tempoga end kaasa tirinud, arvestades seda koolituspagasit, millega ma koju tagasi sõitsin. Samuti oli koduigatsus see, mis pani koju jõudes mõtlema, et Eestis elada on mõnus. Ma reisin väga palju ja igakord koju tagasi jõudes ma mõistan, et Eestis elada on hea.

Nii et hinnakem seda, mis meil on ja käigem mujalt tarkusi toomas?

Just täpselt nii ongi.

Milline on Hiina ilustandard ja millised on Hiina naised?

Hiina ja selle osa Hongkong on tohutu suur võimaluste maa. Niipalju kui mina nägin, siis ma lihtsalt vaatasin ja mõtlesin, et kuigi ilu ja iluvaldkonna juurde kuuluv tuleb Eestisse mujalt maailmast, siis Eestis on tohutult ilusad naised. Nad hoolitsevad enda eest ja võib-olla nad ei näegi enda ilusaks tegemisega nii palju vaeva, kuna nad ongi ilusad. Ma täiesti mõistan välismaa mehi, miks nad käivad siin Eestis, sest Eesti on palju väiksem ja leiab ilusad naised kohe üles. Seal on kaunitare ka palju, aga kui rääkida linnapildist, siis see ei hakanud silma. Küll aga koolitusel oli meil ilusaid naisi palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles