Kuidas tagada pühade ajal lemmiklooma turvalisus

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulupühadel ollakse perega koos kodus ja jagatakse kingitusi. Jõulud on inimestele tähistamise ning samas ka lõõgastumise aeg, ent samamoodi võiks see olla tore aeg ka lemmikloomadele.

Tegelikkuses on nii, et jõulud võivad lemmikloomadele lausa ohtlikud olla. Suurbritannias tegutsev Vets Now on lemmikloomadele kiirabiteenust pakkuv ettevõte, kelle veterinaarid oskavad jõuludest nii mõndagi rääkida. Vets Now arstide sõnul juhtub jõulude ajal lemmikloomadega 41 protsenti rohkem õnnetusi kui muul ajal, kirjutab Metro.

Millised on kõige veidramad õnnetusjuhtumid, mis on jõuludel aset leidnud?

Vets Now veterinaarid meenutasid juhtumit ühe kassipojaga, kes üritas jõulukuuse otsa ronida. Ilmselt ahvatlesid kiisut «sädelevad lelud» puu küljes, mis tegelikult olid küünlad. Kiisu käpad ja keel said veidi põletada ning jõulusöömingust pidi see kassipoeg kahjuks eemale hoidma.

Veelgi veidram oli aga juhtum ühe spanjeliga, kes oli nahka pistnud käterätiku, mis kattis jõululauale valmistatud kalkunit. Koerale tuli kiiremas korras operatsioon teha, et käterätik tema maost eemaldada.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Mida teha, et lemmikud ei satuks jõulude ajal ohtu?

Šokolaad - koerale võib see ju meeldida, kuid tegelikult ei tea koerad õigest toitumisest midagi. Sina aga peaksid teadma. Šokolaad sisaldab teobromiini, mis on kofeiinilaadne erguti, mis võib koertele ja ka kassidele eluohtlik olla.

Rosinad, viinamarjad - jõululaual võivad olla viinamarjad või kringel, mis sisaldab rosinaid, aga kumbagi ei tohiks koerale pakkuda, kuna need sisaldavad aineid, mis koerale ei sobi.

Pakkepaber - loomaomanikud teavad, et lemmikloomad on suutelised ka kõige veidramaid asju põske pistma. Pakkepaber pole selles osas mingi erand ja kui lemmikloom peaks palju pakkepaberit ära sööma, siis see võib ta seedimist oluliselt häirida. Ka pakkepaela võiks koerast eemale hoida.

Lumekuulid - lumekuulid võivad armsad välja näha, aga paljud neist sisaldavad antifriisi, mis on külmakindel jahutusvedelik. Kõigest üks lusikatäis antifriisi võib kassi tappa. Aseta kaunid lumekuulid kohtadesse, kust kass ei saa neid maha lükata.

Caters News Agency/Scanpix
Caters News Agency/Scanpix Foto: /Caters News Agency

Küünlad - täiskasvanud kassid hoiavad üldiselt küünaldest eemale, aga uudishimulikud kassipojad võivad proovida küünla võbelevat leeki katsuda ja see ei pruugi hästi lõppeda.

Kuusekard - koerad on armsad, aga vahel võivad nad olla tõeliselt rumalad. Näiteks teavad mitmed veterinaarid juhtumeid, kus koerad on kuusekarda söönud ja see ei mõju koerale sugugi hästi.

Kuna paljud koerad ja kassid pelgavad ka raketipauke ning need võivad kõlada ka jõulude ajal, siis oleks mõistlik loomi õhtul toas hoida. Paukudest ehmunud koer võib koduaiast plehku pista ja sellega on jõuluõhtu rikutud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles