Seitse nippi, kuidas introverdina pühade ajal ellu jääda

Grete Tammoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoi R. / PantherMedia / Scanpix

Lõputud peod, kinkide vahetamine ja perekondlikud kokkusaamised võivad paljude poolt palavalt armastatud pühadeaja muuta introvertide jaoks hoopis üdini kurnavaks perioodiks. See aga ei tähenda, et peaksid kuni jaanuarini kuskile kivi alla peitu pugema ning rahulikumaid aegu ootama jääma. Toome introvertidele välja mõned nipid, kuidas varsti saabuvad pühad edukalt üle elada.

Hoolitse enda eest

On täiesti võimalik olla introvert ja samas ka pühadeaega nautida, kuid see tähendab seda, et pead hoolitsema selle eest, et sul oleks jõulutralli kõrval piisavalt aega ka iseendale. Puhka end öösiti korralikult välja ning tegele asjadega, mis sulle tõeliselt meeldivad. Isegi kui see tähendab, et logeled mõnda aega niisama diivanil telekat vaadates või lemmikmuusikat kuulates. Peaasi et jätaksid endale aega vahepeal akusid laadida.

Tunne oma piire

Pühade paiku on erinevaid kokkusaamisi ning üritusi tavalisest rohkem, mistõttu on oluline olla endaga aus ning teada, kust maalt läheb piir. Kõikidest pidudest ega koosviibimistest ei ole tingimata vaja osa võtta. Pane enda jaoks paika, millised on sinu jaoks kõige olulisemad ning jäta vähemtähtsatele minemata.

Valmista end vestlusteks ette

Enne peole minekut võid välja mõelda mõned üldised küsimused, mida on hea vestluse alustuseks küsida. Samuti võid sarnastele küsimustele ka enda vastused valmis mõelda. Ekstravertide jaoks võib suhtlemine ju loomulikult tulla, kuid introvertide jaoks see nii lihtne ei ole, mistõttu on hea end veidi ette valmistada.

Paku abi

Vahet ei ole, kas aitad lauda katta, valad jooke või pesed hiljem nõusid. Abistamine aitab end tegevuses hoida ning annab sulle kindla eesmärgi, selle asemel et lihtsalt nurgas seista või vaevata enda pead sellega, kuidas kellegagi vestlust alustada.

Suhtle ekstravertidega

Esialgu võib tunduda lihtsam otsida eelkõige endasarnaseid inimesi, kuid tegelikkuses võiksid proovida suhelda just ekstravertidega, kuna nad on harjunud olema tähelepanu keskpunktis ning kui nendega juba jutu peale saad, siis võtavad nad vestluse suunamise üldiselt enda peale.

Riietu mugavalt

See punkt käib tegelikult kõigi kohta, kuid peab eriti paika just introvertide puhul. Rahvarohked koosviibimised on introverdi jaoks niigi võrdlemisi stressirohked. Pole vaja olukorda veelgi ebamugavamaks muuta, pannes selga midagi sellist, milles sa end hästi ei tunne. Uue miniseeliku või kõrged kontsakingad võid jätta mõneks järgmiseks korraks.

Ära joo liiga palju

Paar klaasi veini võib panna sind end vabamalt tundma ning see on suurepärane. Kuid juua lihtsalt seetõttu, et saada piisavalt julgust käituda ekstraverdina, võib panna sind järgmisel hommikul enda käitumist kahetsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles