Nõmedad jõulukampsunid – mis asjad need on?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sara Barrett
Sara Barrett Foto: David Aguilera/Buzzfoto / Scanpix

Nõmedatest jõukampsunitest on saanud omamoodi jõulutraditsioon, mis käivad jõuludega kaasas täpselt sama kindlalt kui verivorst ja hapukapsad. Millega on aga üldse tegemist? Asja selgitab 1182 blogi.

Ameerikas juba väga kaua aega tagasi alguse saanud jubedate jõulukampsunite trend kinnitab iga aastaga järjest tugevamalt kanda ka Euroopas. Ei, tegemist ei ole vanaemade kootud kampsunitega, millega jõuluajal lapsi terroriseeritakse ja mis enamasti on kõike muud kui need, mida lapselapsed tegelikult selga tahavad panna.

Jubedad jõulukampsunid ei ole aga sugugi vanavanemate raske töö mõnitamine, vaid hoopis omamoodi trend, millele pani aluse koomik Bill Cosby. Cosbyt peetakse tegelikult lausa koledate jõulukampsunite isaks. Tänud temale jõudsid need 80ndate komöödiaseriaalidesse, kus pereisa jõuluajal alati mõne veidi tobeda jõulukampsuniga pühademeeleolu tekitas.

Esialgu kandsid seda vaid hipsterid ja vanaisad, kuid nüüdsest on jõulukampsunitest saanud täpselt sama ametlik jõulude osa nagu seda on jõulukuusk ja verivorstid. Inetutest jõulukampsunitest kirjutatakse raamatuid, peetakse võistlusi ning Kanadas korraldatakse isegi suuri pidusid, kuhu sisse saamiseks peab ilmtingimata just veidras jõulukampsunis kohale tulema. Tõsi, meeste hulgas on nad jätkuvalt veidi populaarsemad ning poodides tasub jõulutemaatilisi kampsuneid otsida just meeste osakonnast. See aga ei tähenda, et naised neid kanda ei võiks või endale sobivat kampsunit hoopis meesteriiete osakonnast osta. 

Seejuures väärib märkimist veel seegi, et koledal jõulukampsunil on lausa oma päev. Nimelt on väidetavalt 16. detsember see päev, kus tähistatakse ülemaailmset koleda jõulukampsuni päeva ning sellel päeval tuleks päev otsa käia ringi mõne jõleda jõulukampsuniga, olgu siis minek tööle, kooli või pulmapeole. 

Lisaks inimestele, müüakse naljakaid jõulukampsuneid aga ka lemmikloomadele. Niisiis peaksid jõuluajal ka koerad ja kassid lumememmede ja põhjapõtradega varustatud kampsunitega ringi käima. Isegi Briti kuningakoja perekonnast tehtud vahakujud Londoni vahakujude muuseumis said jõulude saabudes endale selga naljakad jõulukampsunid ja seejuures ei pidanud muuseumitöötajad paljuks ka kuninganna koeri pühadekapsikutesse riietada. 

Kuid milline on siis kampsun, mille kohta saab öelda, et tegemist on pesueht jubeda jõulukampsuniga?

Ainult sellest, kui ostate poest mõne lumememme-, põhjapõdra- või päkapikupildiga kampsuni ei piisa, et trendi jälgida. Kindlasti vajab jõulukampsun ka kuusekarda, kilisevaid ja kolisevaid kellukesi, kuuseehteid ja kui on soov eriliselt silma paista, siis võib kampsunile külge monteerida ka vilkuvad kuusetuled. Kui sama kampsik õnnestuks ka veel mõnda jõululaulu mängima panna, siis võib kindel olla, et olete tabanud naelapead. Loomulikult ei tasu loota, et mõnest poest sellise kampsuni kätte saab, vaid pigem tulebki poest tuua pildiga kampsun, mida siis kodus vastavalt võimalustele edasi tuunida.

Vaata, millised on parimad koledad jõulukampsunid kaubandusvõrgus, juba edasi 1182 blogist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles