Uuring: armastus teeb õnnelikumaks kui raha

Grete Tammoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitriy Shironosov / PantherMedia / Scanpix

Head uudised neile, kelle rahakott pole võib-olla just paksemate killast. Uue uuringu kohaselt teeb armastuse leidmine inimese õnnelikumaks kui näiteks palgakõrgenduse saamine.

Londoni teadlased uurisid erinevaid faktoreid, mis mõjutavad inimese rahulolutaset, vahendab Woman’s Day. Uuriti enam kui 200 000 inimest ning tulemused näitavad, et peamisteks kurbuse põhjustajateks on purunenud suhted ja depressioon. Inimese õnnetundele avaldab suurimat mõju õnnelikus suhtes olemine, samas kui palgatõus mängib rahulolu edendamisel kõige väiksemat rolli.

Teadlased leidsid, et palga kahekordistumine suurendas inimeste õnnetunnet kümnepalliskaalal vähem kui 0,2 palli võrra, kaaslase olemasolu tõstis õnnetaset aga koguni 0,6 palli. Depressioon, ärevus ja töötus seevastu aga langetasid õnnelikkuse taset 0,7 võrra.

Uuringu ühe kaasautori Richard Layardi sõnul tõstavad saadud tulemused esile vajaduse tegeleda eelkõige inimeste vaimsete vajadustega, mitte keskenduda niivõrd materiaalse varanduse kogumisele.

Layard leiab, et varem on tegeletud eelkõige vaesuse, töötuse, hariduse ja füüsilise tervise probleemidega, kuid täpselt sama palju tähelepanu vajaksid ka inimese vaimset heaolu mõjutavad probleemid, nagu depressioon, ärevushäired või eksamistress. Seega raha ei ole õnnelikuks saamise juures määrav faktor. Inimese heaolu mõjutavad enim just vaimne ja füüsiline tervis ning sotsiaalsed suhted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles