Pärast ülikooli Kihnusse naasnu: noor inimene leiab tegevust igal pool

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebipoe loomise taga seisvad Kihnu naised koos lastega tänasel Kihnu Kauba Maja tutvustaval üritusel. Vasakult esimene Maria Michelson.
Veebipoe loomise taga seisvad Kihnu naised koos lastega tänasel Kihnu Kauba Maja tutvustaval üritusel. Vasakult esimene Maria Michelson. Foto: Marina Lohk

Kihnu käsitöö veebipoe ehk Kihnu Kauba Maja koordineerija Maria Michelson (24) on suurema osa elust veetnud Tallinnas, kuid naasis pärast ülikooli lõpetamist saatuse tahtel ometi kodusaarele.
 

Tallinnas käis Maria nii põhi-, kesk- kui ka ülikoolis, olles Kihnus elanud vaid päris lapsena ning hiljem seal peamiselt nädalavahetuseti käinud, ometi nimetab ta just Kihnut oma koduks.

Tagasi Kihnusse ei sattunud ta aga sugugi mitte juhustlikult. «See oli omavahel kõik seotud, sest ülikooli lõpetamiseks pidi tegema antropoloogilise välitöö ja siis ma otsustasin teha välitöö just Kihnus. Tahtsin uurida seal turismi ja selle mõjusid kultuurile - kultuuri müümist, käsitöö müümist,» selgitas Tallinna ülikoolis kultuuriantropoloogiat tudeerinud Maria.

«Siis ma veel ei teadnud, et ma hakkan tegelema kunagi käsitööpoega - see oli paar aastat tagasi. Töötasin tegelikult Tallinnas ja murdsin pead, et kuidas käia välitööd tegemas - et mul on nädalas kaks päeva vabad heal juhul ja see edasi-tagasi sõitmine, see võtab kõik raha ja aega…,» jutustas ta.

Kuid sel saatuslikul hetkel, mil edasiste plaanide paikasaamine tundus olevat keeruline, helistas Mariale Kihnu rahvamaja juhataja ja küsis: «Kuule, kas sa tahad tulla Kihnu tööle?».

Mariale pakuti rahvamajas kunstilise juhi kohta ning otsus sündis juba paari päevaga. «Helistasin mammale - vanaema elab mul Kihnus - ütlesin, et kuule mamma, mis sa arvad, et ma tulen nüüd Kihnu elama, et mulle pakuti tööd ja ma saaksin välitööd teha. Ta isegi ei rõõmustanud selle üle väga palju, vaid ütles: «Hea ikka, kui noor inimene majas on.» See juba tähendabki Kihnu mõttes, et see on väga hea, et sa tuled,» rääkis Maria.

Peaaegu kaks Kihnus elatud aastat on tema sõnul olnud väga huvitav ja mõnus aeg. «Kodune koht on ikka olnud Kihnus alati, ma olen seal nii palju aega veetnud - seal on ikka kodu,» tõdes ta.

Igapäevaelu on Tallinnaga võrreldes Maria sõnul palju rahulikum, kuid oleneb kindlasti ka sellest, mida seal teha. «Mul läks hästi, ma sain sinna tööd. Praegu tegelen selle netipoega - tegemist on nii palju. Samamoodi laste pilliõpe. Kui sa oled noor inimene, kui sa tahad teha, siis sa leiad ilmselt tegevust igal pool,» märkis ta.

«Mulle meeldib ka see, et vahel on isolatsioon, et nädal aega näiteks ei saa liikuma. Mõni võiks arvata, et see on ekstreemne, aga mõnes mõttes on just hea. See näitabki seda, et kui linnas on kõik võimalik - sa võid jõuda poole tunniga ükskõik kust kuhu - , siis Kihnus on tihtipeale paratamatus, et saad aru, et inimene ei ole kõikvõimas,» tõdes Maria, tunnistades, et ega elu ei jää samas ka sellest veel seisma. «Palju rahulikumaks muudab see,» arvas ta hoopis.

Kuigi paljud sõbrad jäid Marial Tallinnast Kihnu kolides pealinna, on tal enda sõnul Kihnus alati vaat et rohkemgi sõpru olnud. «Lapsepõlvesõpru, sugulasi, igasuguseid suhteid. Selles suhtes ei kannatanud küll midagi ja eks ma käin tihti linnas ka ja saab ühendust pidada kõigiga, kes siia maha jäid,» rääkis noor naine. 

Lisaks suhtleb ta interneti vahendusel tihti ka sõpradega, kes tekkisid vahetusüliõpilasena Prantsusmaal käies.

Pere loomisele Maria praegu veel ei mõtle, kuid ütleb kindlalt, et kui, siis ikkagi Kihnu. Oma lapsed tahaks ta tulevikus just Kihnus üles kasvatada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles