Ettevõtlikud Kihnu naised pürgivad käsitööga välisturule

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veebruari algusest tegutseb aadressil www.kihnukaubamaja.ee Kihnu käsitöö, raamatute ja muusikaplaatidega kauplev ning ühtlasi saare kultuuri tutvustav veebipood, millega loodetakse tulevikus ka välisturule pürgida.

Idee autor, SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas hakkas enda sõnul veebipoe peale mõtlema eelmise aasta talvel kodus kindaid kududes. «Siis alati tuleb palju toredaid mõtteid, kui sellist füüsilist tööd teha,» märkis ta.

Mare mõtted liikusid küla noortele naistele, kelle puhul oli tunda tõelist meeleheidet, et talvel ei ole piisavalt tööd, samas kui suvel on tööd liigagi palju. «Mere pealt läheb jää ära, siis tuleb kala, siis tulevad turistid - igasugused tegemised tulevad kõik ühe korraga,» rääkis Mare suvest. Talvel seevastu tekib paljudel kihnlastel tema sõnul rahapuudus.

Nii tekkiski mõte, et internetipood annaks võimaluse teenida aastaringselt lisasissetulekut. «Ja kui selline pood tekib, siis on näha ka, mis on nõudluse ja pakkumise suhe. Et kui mingile asjale on nõudlus, siis võib lausa tootmist arendada või siis tekitada selliseid töökohti kihnlastele,» selgitas Mare.

Juba täna võib ettevõtlik naine tõdeda, et klientide huvipuuduse üle kurta ei tule. «Üldiselt Eesti käsitööringkondades on teada Kihnu käsitöö kõrge kvaliteet ja info levib. Oleme lootusrikkad,» ütles ta.

Hinna ja kvaliteedi suhe

Eesti käsitöö müügikohti on Mare sõnul küll ja küll, kuid tema eesmärk oli tagada, et toodangut valmistavad Kihnu saare alalised elanikud, tuntud käsitöömeistrid.

«Sest siin Viru tänaval me käisime läbi, neid me näeme igal pool - on Kihnu troisid järgi tehtud ja Kihnu kindaid, millest võid sõrmed läbi pista kaks nädalat hiljem,» jutustas Mare, lisades, et käsitööl ja käsitööl on vahe.

Just kõrgest kvaliteedist ja selle saavutamisele kuluvast ajast on Mare selgitusel tingitud ka Kihnu käsitöö kõrgena tunduv hind. Näiteks sõrmkinda kudumine võtab tema sõnul aega pea nädal aega, kuid ta on ka peen ja vastupidav.

«Hinna ja kvaliteedi suhe on tegelikult paigast ära, sest kui arvestada, mis tuleb käsitöömeistri töötund, siis ta on ikkagi allapoole arvestust,» märkis Mare.

Suured eesmärgid

Veebipood sai loodud SA Kihnu Kultuuriruumi allüksusena ning Kihnu regionaalprogrammi toel. Mare kirjutas oma idee põhjal projekti ja taotles toetust internetipoe käivitamiseks, kujunduse loomiseks ja ülespanekuks ning ka poe juhataja palkamiseks.

Kihnu Kauba Majas juhatab vägesid ehk haldab igapäevaselt veebipoodi noor, 24-aastane kihnlanna Maria Michelson, kes on saanud Tallinna ülikoolist kultuuriantropoloogia hariduse.

Kuna veebileht sisaldab lisaks poele ka Kihnu ja Manija käsitöömeistrite andmebaasi, Kihnu pärandi uurimuslikku osa ja käsitöömeistrite lugusid, on Marial Mare sõnul ideaalselt sobiv kvalifikatsioon selle lehe haldamiseks.

Kui praegu tegutseb veebileht regionaalprogrammi toetuse abil, on Mare sõnul eesmärgiks muuta Kihnu Kauba Maja isemajandavaks üksuseks. «Aga siiski on meil veel vaja toetust selleks, et saada rahvusvahelisele turule - soovime tõlkida seda inglise keelde, prantsuse keelde, võimalik et ka jaapani keelde,» tutvustas naine tulevikuplaane.

Kuid seegi pole veel kõik. «Praegu on veebileht üles ehitatud suurelt jaolt käsitöö ja Kihnu-teemaliste raamatute müügile, tulevikus on võib-olla ka toidud. On võimalik tellida näiteks Kihnu leiba, kui keegi tahab oma peole, või keegi tahab näiteks tellida 40 liitrit Kihnu õlut,» rääkis Mare.

«Hülgepüük on meil teema, mille üle kogukonnas on arutelu. On eesmärk, et hülgepüük saaks taasseadustatud Kihnus, võimalus on selleks olemas ja me hakkame kindlasti kasutama ka Kihnu Kauba Maja selleks, et hülgepüügi toodangut müüa,» lisas ta.


***
Kihnu Kauba Maja leheküljel on ülevaade meistrimeeste näputööna valminud mööblist ja tarbeesemetest, naiste kootud tekkidest ja patjadest, körtidest ja troidest, kinnastest ja sokkidest ning paljust ehedast, vaid Kihnu kultuuriruumile omasest käsitööst. Aga ka kihnu-, eesti- ja ingliskeelsed saart, selle elanike tavasid ja loodust tutvustavatest trükistest ning kohalike lauludega laserplaatidest.

Kihnu Kauba Maja on loodud SA Kihnu Kultuuriruum allüksusena ning Kihnu Regionaalprogrammi toel. Mobiiliioperaator Elisa toetab ettevõtmist tasuta mobiilse interneti ühendusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles