Eesti Muusikaauhinnad 2020

Kreeka jõuluroad: baklava

Baklava

FOTO: Borjomi / Varkizana Taverna

Viis Tallinnas asuvat rahvusrestorani on koos Borjomiga kogunud viie rahvusköögi jõulutoitude retseptid ühele veebilehele, et võimaldada kodukokkadel ka sel aastal oma jõululaudu huvitavamaks ning mitmekesisemaks muuta. Kreeka toidud pärinevad Loukas Giakoumatose perekonna retseptivaramust. Loukas Giakoumatos on Eestisse armunud kreeklane ja Varkizana Taverna peakokk.

Baklava

Koostisosad 40x40 cm suure ahjunõu jaoks:
  • 900 g filotainast
  • 500 g võid
  • 700 g pähkleid (purustatult)
  • 700 mandleid (purustatult)
  • 400 g suhkrut
  • 1 spl kaneeli
  • 1 apelsin
  • 1 apelsin koor
Siirupiks vajad:
  • 1 kg suhkrut
  • 500 ml vett
  • pisut vanilli
  • 1 sidruni koort
Valmistamine:

Sega suures kausis omavahel pähklid, mandlid, suhkur, kaneel ja apelsin. Seejärel aseta võiga määritud ahjuvormi sisse 3-4 lehte filotainast, mille vahele määri võid. Lisa pisut täidist, seejärel kaks kihti tainast koos võiga vahel ja korda protsessi kuni toorained on lõppenud. Katteks jäta kolm kihti võiga määritud tainast.

Lõika baklava tükkideks ning vala sellele sulatatud või. Küpseta keskmisel kuumusel 2-2,5 tundi, kuni pealiskiht on pruunistunud.

Sega kastrulis suhkur, vesi, vanill ja sidrunikoor ning keeda kuni segu paksenemiseni. Eemalda sidrunikoor ja vala allesjäänud sisu baklavale.

Tagasi üles