Menopausi sümptomite avaldumisest võib sõltuda südamehaiguste risk

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlaste sõnul võib sellest, kas naine kogeb kuumahoogusid ja öist higistamist menopausi alguses või hiljem, sõltuda tema südamehaiguste risk.

Nimelt on nimetatud sümptomeid juba menopausi alguses kogevad naised vähem ohustatud ning need, kel need sümptomid hiljem avalduvad, jällegi rohkem, vahendab Reuters.

«Meie uuring pakub kinnitust sellele, et varase menopausiea klassikalised sümptomid, mida kogeb enamik keskealisi naisi, ei ole tulevase südame- või ajurabanduse suurenenud riski märgiks,» märkis uuringu läbiviimises osalenud dr. Jo Ann Manson.

Teadlased analüüsisid mahukat 2002. aasta kliinilist uuringut nimega Women's Health Initiative, mis näitas, et hormoonasendusravi tõstab vanematel naistel rinna- ja munasarjavähi ning ka ajurabanduse riski.

Manson ja tema kolleegid leidsid, et menopausi alguses kuumahoogusid või öist higistamist kogenud naisi ei ohustanud neid sümptomeid mittekogenud naistega võrreldes südame- või ajurabandus või surm uuringuperioodi jooksul suurema tõenäosusega.

Küll aga ilmnes seos nimetatud sümptomite ja hoopiski väiksemate haigusriskide vahel. Näiteks menopausiea alguses kuumahoogusid ja öist higistamist kogenud naisi ohustas 17 protsenti väiksem ajurabanduse, 11 protsenti väiksem südamerabanduse ja 11 protsenti väiksem risk uuringuperioodi jooksul mistahes põhjusel surra.

Naisi, kes hakkasid aga kuumahoogusid või öist higistamist hiljem kogema, ohustas juba varakult samad sümptomid läbi elanud naistega võrreldes 32 protsenti kõrgem südamerabanduse saamise ja 29 protsenti kõrgem surmarisk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles