Põgus põige põhjamaisele jõululauale

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii oma Ahvenamaa restorani Smakbyn kui ka Viking Line`i jõulumenüüs pakub Michael Björklund uute maitsete kõrval põhjamaist pühadeklassikat.
Nii oma Ahvenamaa restorani Smakbyn kui ka Viking Line`i jõulumenüüs pakub Michael Björklund uute maitsete kõrval põhjamaist pühadeklassikat. Foto: Tuukka Ervasti

Lonks glögi ja piparkook, amps heeringat, siis veidi siiamarja, edasi toekam tükk ahjulõhet, sinepist jõulusinki ja siidist kartulivormi ning lõpuks suutäis apelsiniriisi. Umbes nii kujutab Ahvenamaa kokk Michael Björklund ette, milline võiks olla üks tema pühadekuu pidusööke, kus on esindatud suur osa põhjamaistest jõulumaitsete paletist.  

«Näete, mul on klahvidega mobiiltelefon ja patakas pabereid käes – olen tõeliselt vanamoodne mees,» muheleb Ahvenamaa kokanduskuulsus Michael ehk Micke Björklund, kui Viking Line’i laevadele detsembriks kaetud põhjamaise jõulu-buffet’ toite tutvustab.  

Nii nagu tal ei ole nutitelefoni- ega tahvelarvutisõltuvust, ei ürita ta ka jõululauda ülemäära uuenduslikuks disainida. Kui mõned moodsa köögi võtted välja arvata, võikski see olla vanamoodne ehk just selline nagu kunagi tema enda lapsepõlves. Piparkoogid ja glögi kuuluvad sinna samuti alati – tänavuse vürtsise jõulujoogi on ta seganud rabarberi- ja mustasõstramahlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles