Uuring: noored vallalised mehed valetavad enim

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Scanpix

Kui sa tahad tõde kuulda, tasub pöörduda vanema naisterahva poole. Sellise järelduseni jõuti uuringu käigus, kus vaadeldi rohkem kui 3000 erineva ameeriklase tõerääkimisharjumusi.

Selgub, et kõige kurvemad lood on noorte vallaliste meestega, kel on probleeme liiklusraevuga ning kes pole eriti kõrgelt haritud. Uuringu juht Arch Woodside selgitab, et kuigi hariduse põhjal ei saa hinnata, kui vilunud valetajaga on tegemist, aga üsna kindlalt võib seda väita väheharitud noore mehe kohta, kes käitub antisotsiaalselt (näiteks ei suuda kontrollida oma liiklusraevu).

Samas on tõenäolisemalt kõige suuremate valetajate pingereas teisel kohal naised, eriti just noored abielunaised, kes pole eriti kõrgelt haritud, kuid kes teenivad hästi. Independent vahendab Woodside’i sõnu, kelle hinnangul on tegemist naistega, kes «abiellusid raha tõttu».

Kui sa aga tahad kellegagi maha pidada ausa vestluse, tasub pöörduda vallalise üle 70-aastase naise poole – nemad valetavad kõige vähem.

Uuringu põhjal on «suured valetajad» need, kelle huultelt kukub aastas üle 12 olulise vale. Samuti leiti, et 58 protsendi valede taga on vaid 13 protsenti inimestest. 21 protsenti meist püüab aga elada võimalikult ausat elu. Woodside’i sõnul on suurim vale, mis me endale räägime, aga see, et me tunneme hästi iseendid – nii see aga pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles