Maailma vanim naine: olen ikka veel elus, sest olen vallaline!

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma vanim naine Emma Morano
Maailma vanim naine Emma Morano Foto: Xinhua/Sipa USA / Scanpix

Möödunud nädalal tähistas oma 117. sünnipäeva maailma vanim naine Emma Morano. Tema igapäevasesse menüüsse kuuluvad toored munad ja küpsised. Emma, kes sündis 29. novembril 1899, on usutavasti ainus elav inimene, kes on elanud läbi kolme sajandi.

Business Insider kirjutab, et Itaalia proua lemmikute hulka kuulub ka brändi. Naine ise ütleb, et just vallaline olemine ning iga päev varakult magama minemine on põhjuseks, miks ta ikka veel elus on. «Tõesti, ma olen sama vana kui mäed,» ütles Emma, kui talle maailma vanima inimese teatepulk edasi anti.

«Ma söön päevas kaks toorest muna ja ongi kõik. Ja küpsiseid. Aga ma ei söö eriti palju, sest mul pole hambaid,» rääkis Emma eelmisel kuul. Väidetavalt hakkas ta igapäevaselt kaht toorest ning üht keedetud muna sööma juba 20-aastaselt, kui tal diagnoositi aneemia. Ka ei söö ta liha, kuna kardab vähki.

Morano elab üksinda alates 1938. aastast, mil ta tuli vahetult pärast oma ainsa poja surma oma vägivaldse abikaasa juurest tulema. «Ma ei tahtnud, et keegi minu üle domineeriks,» ütleb Emma.

Viimased aastad on ta olnud voodihaige, kuid on oma pikaealisuse üle tõsiselt uhke. Ta on küll kurt, kuid siiski maailmaasjadega kursis. Tal on raskusi ka rääkimise ning nägemisega. Maailmarekordi murdmiseni on Moranol aga veel natuke minna – praegu teadaolevalt kõige kauem elanud inimene Jeanne Calment suri 1997. aastal 122-aastasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles