Mida tehakse kohe pärast seksi? (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Seksi on käsitletud väga paljudes uurimustes, et teada saada, mida inimesed voodis teevad, kui sageli ja mis neid üldse seksima ajendab. Vähem on aga keskendutud sellele, mida kogevad paarid kohe pärast seksuaalset tegevust. Mis siis juhtub? Mida keegi ütleb ja mida võib see suhete kohta paljastada?

Sellel alal tegutsevad teadlased võivad siiani tänu avaldada Daniel Krugerile ja Susan Hughesile, kes 2011. aastal taaselustasid psühholoogide huvi seksijärgse tegevuse vastu. Oma tööga «vahekorrajärgsest ajavahemikust» heteroseksuaalsete paaridega purustasid nad müüdi, et mees jääb pärast seksi esimesena magama (pole tõendeid, mis kinnitaksid sugudevahelist erinevust) ja näitasid, et see, kes jääb hiljem magama, tahaks saada ka seksijärgselt rohkem lähedust. Nende tõendid näitasid, et seksijärgset lähedust naudivad nii mehed kui naised. See on vastupidine sellele, mida tavaliselt arvatakse, kirjutab Psychology Today.

Nüüd uuritakse lähemalt teisi sugudevahelisi erinevusi seksijärgses käitumises ja kui paika peavad varasemad leiud. Näiteks tuli samast Krugeri ja Hughesi uurimusest välja, et kui mehed algatavad suudlemist rohkem enne seksi, siis naised pärast seda. Lisaks tuli välja, et võrreldes meestega tahavad naised pärast vahekorda rohkem kaisutada ja juttu rääkida, meestel tekib aga võrreldes naistega suurem soov välist rahuldust pakkuvate asjade järele - nad tahavad midagi näksida, suitsu teha või teha midagi, mis viiks uue seksuaalse tegevuseni.

Õrn seksijärgne käitumine tuleb nähtavasti suhtele palju kasuks. 2014. aastal tehti uuring, mis näitas, et paarid, kes pärast vahekorda teineteist hellitavad, saavad suurema seksuaalse naudingu, mis väljendub ka suuremas suhtega rahulolus. Seksijärgne hellus on kõige olulisem väikeste lastega paaridele. Võib-olla seetõttu, et neil on intiimseteks hetkedeks vähe aega ja seetõttu oskavad nad seda eriti kõrgelt hinnata. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles