Vormi-, värvi- ja materjalimängud. Kriss Eglite.

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriss Eglite
Kriss Eglite Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Kriss on kahtlemata imetlusväärne naine. Tema olekust õhkub enesekindlust, teadlikkust ning ääretut positiivsust. Tema persooni firmamärk on naeratus ning temaga vesteldes tunnen, kuidas positiivsed konfetid langevad ka minu peale nagu mõne efektse tsirkuse etteaste lõpus…

Kriss Eglitega kohtudes uurin ennekõike, kuidas ta üldse ehete loomiseni jõudis ning kuidas sündis Eesti naiste südameid võlunud ehetebränd New Vintage by Kriss.

Seal taga peitub õpetlik lugu, et head asjad sünnivad teinekord just halbadest situatsioonidest. Nimelt varastati Krissilt ligikaudu seitse aastat tagasi, täpselt kaks päeva enne jõule, kõik ehted ära ja kuna metalliallergia tõttu ta odavaid materjale kanda ei saanud ning poest päris selliseid, mis teda kõnetaksid, ei leidnud, siis hakkaski Kriss ise endale ehteid valmistama. Esialgu endale, kuid peagi oli Krissi valmistatud ehetele pikk järjekord ukse taga… Südame ja kirega tehtud ehted läksid korda ka teistele.

Mõni inimene särab kohe eriliselt. Nagu tähedki taevas – mõni paistab Maa peale kuidagi eriti eredalt. Kriss on see ere täht taevas.

Mida ise ehtekandjana ehk tarbijana ehete juures oluliseks pead?

Esimene asi on materjal – mul on metalliallergia, seega suvalisest metallist ehteid ei saa kanda, samuti ei ole suur plastmassi ning Swarovski kivide fänn.

Järgmisena vaatan, kui lihtne on ehet kanda –  see peaks sobituma võimalikult lihtsalt minu garderoobiga. Ei kanna ehteid, mis nõuavad meeletut pingutust leida selle juurde sobiv kleit või sündmus. Kindlasti olen üks neist klientidest, kes soovib enne ehte ostmist seda proovida, et tunda, kas see tundub mõnus kõrvas/kaelas või pigem tekitab tunde, et see detail segab mind.

Meeldib, kui tekstuuris või disainis on mõnus kombo pehmemast/naiselikumast joonest ja nurgelisemast/maskuliinsemast joonest.

New Vintage by Kriss Time to Rock käevõru
New Vintage by Kriss Time to Rock käevõru Foto: New Vintage by Kriss

Kohe-kohe algab pidude hooaeg. Millised värvigammad on ehete puhul eriti trendikad just käesoleval hooajal?

Ikka ja alati koos sügise ja talvega muutub populaarseks must – mustadest kividest ehted ei ole nii nõudlikud, isegi kui nad on suured ja jõulised. Nad sobituvad praktiliselt kõigi su peoriietega ja lisavad alati väikese cool vibe’i lõpptulemusele.

Samas, kui must ei ole sinu lemmiktoon, siis on uuesti moes värvilised (rohelised, lillad, punased) massiivsed kivid nii kaelas, kõrvas kui sõrmes. Sobivad massiivsed suurtest värvilistest ahhaatidest kaelakeed, mis on pigem lühemad. Üldiselt arvestades meie kliimat, siis kaelakeede puhul toimivadki kas kaeluse piiril suuremad kaelakeed või siis pikemad amulettide/ripatsitega keed. Vahepealset pikkust eriti moelavadel ei näe.

Ja neile, kes pigem soovivad midagi õrnemat/naiselikumat, siis talvel sobivad ideaalselt sillerdav mäekristall ja valge pärl, mis on ajatud ja talvel seostuvad kohe härmatise, lume ja jääga.

Mis toob sulle ehete valmistamise juures sära silmi? Mis sind sütitab?

Meeldib enda jaoks avastada uusi kivide kombinatsioone – näiteks metalne püriit ja jäine mäekristall, või mingi uus värvikombinatsioon, mille ilu eelnevalt kuidagi märkamatuks oli jäänud.

Meeldib katsetada – käin tihti laupäeva õhtuti stuudios (kui inimesi ei ole), panen muusika mängima, vaatan, mis kive vahepeal kohale on jõudnud ja istun paar tundi ja “mängin” erinevate vormide, värvide ja materjalidega – vahel on tulemuseks mõni uus ehe, vahel lihtsalt rõõm loomise protsessist.

Meeldib ka see, kui esimesed uued ehted müügis ja näen inimeste positiivset reaktsiooni.

New Vintage by Kriss, kaelaehe Caviar
New Vintage by Kriss, kaelaehe Caviar Foto: New Vintage by Kriss

Milline on olnud sinu jaoks olulisim tagasiside New Vintage by Kriss ehete kohta?

Meil on väga palju püsikliente, kes tulevad ikka ja jälle tagasi – see on suurim kompliment minu jaoks. Kuna see tähendab, et olen suutnud neile pakkuda midagi, mida neil “vaja” on, mis neile naeratuse näole toob.

Kas on olnud NVbyK aja jooksul madalseise, hetki, kus mõtled, et jätad kõik, kus see ja teine?

Ei, absoluutselt mitte kunagi. See on kõige põnevam ja ägedam etapp minu elus.

Kui suur on su tiim?

Meil on hetkel tiimis neli fantastilist naist, kes igapäevaselt NVbyK asjadega tegelevad. Samas on veel terve hulk inimesi, keda pean oma tiimi liikmeteks, kuna tean, et teatud küsimustes võin alati nende poole pöörduda – nad on oma oskuste ja teadmistega alati abiks! Olen seda usku, et koos heade inimestega on võimalik oluliselt rohkem korda saata kui üksi rabeledes.

Kui raske on Eestis olla ettevõtja?

Ma ei oska kahjuks võrrelda teiste maadega, kuna pole seal elades ettevõtja olnud. Eks nagu ikka on igal kohal omad head ja vead. Kuna turg on väike, siis alustada uue ettevõtmisega on lihtne – samas tuleb ka piir kiiresti ette ja kui on soov kasvada suuremaks, siis tuleb kindlasti rahvusvaheliselt mõelda.

Kuidas mahuvad sinu sisse üheaegselt ärinaine ja disainer (loomeinimene)?

Sõbralikult ja üksteist toetavalt.

Usutavasti on kividel energiad. Kui palju sa ise oled seda tunnetanud? Kas on mingi näide või lugu rääkida?

Ma valin alati kivid, millega «mängin» tunnetuse järgi – mis mulle parajasti meeldib, mis tõmbab. Siis hakkab aga alati ennast ka huvitama, et miks just need kivid mind praegu kõnetavad ja loen alles siis kivi mõjudest/omadustest ja absoluutselt alati on äratundmine, et nojah, just selline etapp mul ongi ju praegu elus ja just seda tüüpi energiat olen otsinud.

Alati, kui sõidan puhkama, võtan kaasa midagi roosast kvartsist ja alati, kui pean kuskil esinema, on kõrvas või kaelas või käel midagi oonüksist.

Mida arvad Eesti disainist?

Eesti disain on äge ja omanäoline!

Mis sind õnnelikuks teeb?

Need hetked, kus tunned, et kõik on võimalik – tuleb vaid unistada ja tegutseda!

Vaata osta.ee moeblogist Krissi vahvaid ehteid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles